ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) خالق اتریوم کیست؟
فهرست مطالب
سن | 26 |
محل تولد | روسیه، کولومنا |
دسته بندی | تکنولوژی – توسعهدهندگان – بنیانگذاران |
محل تحصیل | دانشگاه واترلو |
علت شهرت | اختراع اتریوم |
شبکههای اجتماعی |
من از دائو (DAO) انتقاد میکنم، زیرا آن را دوست دارم. الگوریتمهای درون_بلاکچینی (On-chain algorithms) برای رأیگیری در مورد رمزارزها در دسترس هستند… پلوتوکراسی یا قرارداشتن قدرت در دست ثروتمندان، چیزی است که حال من را بد میکند.
مقدمه
اگر شما هم جزو کاربران اتریوم باشید، حتماً نام ویتالیک بوترین را شنیدهاید. بدون شک ویتالیک بوترین با وجود سن کم، یکی از بزرگان دنیای رمزارزها محسوب میشود. در این مطلب قصد داریم شما را با زندگینامه خالق اتریوم آشنا کنیم. اگر به دنبال دلایل موفقیت او هستید، این مطلب را از دست ندهید.
دوران کودکی ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)
وی در 31 ژانویه 1994 در یکی از شهرهای مسکو به نام کولومنا به دنیا آمد. 6 ساله بود که پدر و مادرش تصمیم گرفتند به کانادا مهاجرت کنند. کلاس سوم ابتدایی بود که استعدادهای مختلف او، نظر معلمان را به خود جلب کرد. یکی از کوچکترین استعدادهای وی، جمع ارقام 3 رقمی به صورت ذهنی و البته چندین برابر سریعتر از همسالان خود بود.
اما بهترین دوران زندگی وی در طول سالهای تحصیل در مقطع دبیرستان بود. ویتالیک بوترین دوران دبیرستان خود را در دبیرستان خصوصی آبلارد که در تورنتو قرار داشت، پشت سر گذاشت. دورانی که حتی روی رفتار و اخلاق وی تأثیر مثبت گذاشت. جالب است بدانید زمانی که همکلاسیهای او به دنبال ارتقای سطح نمرات خود بودند، ویتالیک یک گیمر محسوب میشد. او سالها با بازی World of Warcraft اخت گرفته بود و زمانی که شرکت سازندۀ آن دست به بهروزرسانی زد، شخصیت او نیز تغییر کرد.
دوران جوانی و دانشجویی
ویتالیک بوترین 17 ساله بود که برای اولین بار با ارزهای دیجیتال آشنا شد. او نام بیت کوین را از زبان پدرش شنید. او معتقد بود که پروژه بیت کوین به زودی شکست خواهد خورد؛ چراکه هیچ پشتوانهای برای ارزش بیت کوین وجود ندارد. البته بعدها نظر او در این باره تغییر کرد؛ زیرا بارها و بارها شنیدن مزایای یک پدیده، مسلماً تأثیر خود را بر ذهن خلاقی مانند ذهن او خواهد گذاشت. خودش نیز در این مورد میگوید:
اگر مطلبی را در مورد یک پدیده دو بار شنیدید، بد نیست که بیشتر در مورد آن مطالعه کنید.
از نظر ویتالیک بوترین، هر چیزی که از افزایش قدرت حکومتها جلوگیری کند، پدیدهای جذاب بود. بنابراین بیت کوین که از شبکهای غیرمتمرکز بهره میبرد، برای او تبدیل به یک پدیده جالب شد. این تازه آغاز علاقهمندی وی به بیت کوین بود. پس از آن، اکثر زمان ویتالیک به تحقیق در مورد بیت کوین و البته شرکت در انجمنهای مرتبط، سپری میشد.
او آنقدر غرق در دنیای بیت کوین شد که تصمیم گرفت به هر طریق ممکن مقداری بیت کوین به دست بیاورد. اما نه توان مالی برای خرید بیت کوین داشت و نه امکان استخراج بیت کوین برایش فراهم بود. بنابراین در ازای دریافت 5 بیت کوین برای هر مقاله، شروع به نوشتن مطلب در یک وبلاگ کرد. شرکت مستمر در انجمنها و نوشتن مقالات متعدد، سبب شد که وی تبدیل به یک کارشناس در فضای ارزهای دیجیتال شود. او دامنه مطالعاتش در زمینه ارزهای دیجیتال را فقط به سازوکار آنها محدود نکرد.
اما اشتیاق آموختن در مورد بیت کوین و ارزهای دیجیتال هنوز هم در وجود او شعله میکشید. بنابراین یک تصمیم مهم گرفت؛ سفر به نقاط مختلف دنیا برای شناخت بیشتر بیت کوین.
هزینۀ سفرها را هم با بیت کوینهای به دست آمده پرداخت کرد. یعنی استفاده از بیت کوین برای بیت کوین. او در این سفر به هر جایی که نام و نشانی از بیت کوین در آن بود، سرک کشید. از کوچکترین مغازهها تا بزرگترین رستورانها را زیر پا گذاشت و با هر فردی که به فکر اعتلای بیت کوین بود ملاقات کرد. او در این سفرها با پروژههایی آشنا شد که در حال ایجاد توکنهای جدید روی بلاکچین بیت کوین بودند. اطلاعات به دست آمده از تحلیل این پروژهها، بسیار با ارزشتر از بیت کوینهایی بود که خرج سفر خود کرده بود.
همکاری ویتالیک بوترین با مجلات
همانطور که گفتیم، ویتالیک بوترین برای تأمین هزینههای خود اقدام به نوشتن مقالات مرتبط با بیت کوین کرد. این مقالات حتی در رومانی نیز مخاطبین خود را پیدا کرد. یکی از این افراد، فردی به نام میهای آلیسی (Mihai Aliesi) بود. او نیز مانند ویتالیک از طرفداران بیت کوین بود. به مرور، مکاتبات آنها با یکدیگر گسترده شد. حاصل این مکاتبات ایجاد یک مجله به نام مجله بیت کوین (Bitcoin Maginze) بود. ویتالیک در این مجله مشغول به فعالیت شد. در سال 2013 به عنوان نماینده این مجله به همایشی در سنخوزه که در مورد بیت کوین بود رفت.
تولد اتریوم
سال 2013 با تمام فراز و نشیبش رو به پایان بود، اما ویتالیک همچنان پرانرژی به دنبال اهداف خود بود. بنابراین ایدههای مهم خود را از طریق وایت پیپر با دیگران به اشتراک گذاشت. نتیجه این اشتراکگذاری، تشکیل یک مباحثه 30 نفره بود. در این مباحثه که حول ایدههای ویتالیک بود، اشتباهات و مشکلات آن بررسی شد.
در ابتدا همه صحبتها در مورد یک ارز دیجیتال بود. اما زمان همه چیز را تغییر میدهد. تیم ویتالیک هر هفته روی راههایی که میتوانست به ارتقای پروژه آنها کمک کند، کار میکرد. این ایدهها کمکم عملیاتی شدند و در ژانویه سال 2014 اتریوم رسماً متولد شد. علاوه بر ویتالیک و میهای، افراد دیگری نیز در جشن تولد اتریوم حضور داشتند. جوزف لوبین، آنتونی دی یوریو، چالرز هاسکینسون و گوین وود از جمله این افراد بودند.
چندی بعد در کنفرانس بیت کوین که در شهر میامی برگزار شد، اتریوم توسط ویتالیک رسماً معرفی گردید. تصمیم بعدی این تیم، فروش جمعی برای اتر بود. نتیجه این فروش، جمعآوری 31 هزار واحد بیت کوین معادل 18 میلیون دلار در آن زمان بود؛ چون خریداران، تنها از طریق بیت کوین میتوانستند خرید خود را انجام دهند.
البته پس از گذشت مدتی قیمت بیت کوین افت پیدا کرد و این به معنی خطری بزرگ برای پروژه محسوب میشد. اما با تمام این تفاسیر، این سرمایه آنقدری بود که بتوان بنیاد اتریوم را در سوییس راهاندازی کرد.
پس از راهاندازی رسمی شبکه اتریوم، تیم پشتیبانی اقدام به آزمایش پلتفرم خود کرد. حتی برای افرادی که باگهای اولیه را تشخیص میدادند، پاداشی 25 هزار اتریومی تخصیص دادند.
در نهایت در تاریخ 30 جولای سال 2015 اولین نسخه آن با نام فرانتیر (Frontier) در دسترس عموم قرار گرفت. در این نسخه، کاربران میتوانستند با ساختن برنامههای غیرمتمرکز، شبکه جدید را آزمایش کنند. شاید وجه تمایزی که تیم اتریوم، یک سال به دنبال آن بودند، همین ویژگی اتریوم بوده باشد. پس از آنکه کاربران، پایداری این شبکه را تأیید کردند، در 14 مارس 2016 به نسخه هومستد (Homestead) ارتقا یافت.
اتریوم در همان آغاز کار توانسته بود خود را به عنوان یک بلاکچین متمایز از بیت کوین معرفی کند. بلاکچینی که امکان ثبت قراردادهای هوشمند را داشت، خیلی سریع جای خود را در شرکتهای بزرگی مانند مایکروسافت پیدا کرد. همچنین تعداد صرافیهایی که به معامله اتر (کوینِ اتریوم) روی آورده بودند، هر روز بیشتر از قبل میشد.
بعد از هومستد، قرار شد از نسخه متروپلیس (Metropolis) رونمایی شود که چندین بار به تأخیر افتاد. اکنون پس از سالها قرار است نسخه جدیدی از اتریوم با نام سرنیتی (Serenity) آغاز به کار کند. البته برای این رونمایی تاریخ دقیقی مشخص نیست.
خبر دروغ درباره مرگ ویتالیک بوترین
ویتالیک بوترین در اثر یک سانحه درگذشت.
این خبری بود که یکی از سایتهای ترول (سایتهای مردمآزار) منتشر کرد. نتیجه این خبر که در 25 ژوئن سال 2017 منتشر شد، کاهش 4 میلیارد دلاری حجم معاملات اتریوم بود. البته این خبر و حواشی بعد از آن، نشان داد که یک شبکه بلاکچینی با تمام عظمتش میتواند تا چه اندازه شکننده باشد. چراکه هر روز و هر لحظه ممکن است با بروز حادثه برای طراحان آن، بازار آن ارز متلاطم شود. البته این اتفاق برای بیت کوین هرگز رخ نخواهد داد، چراکه هنوز کسی از هویت سازنده یا سازندگان آن اطلاع دقیقی ندارد.
ثروت ویتالیک بوترین چقدر است؟
تصور کنید شما 405 هزار واحد اتر دارید. اگر قیمت هر واحد اتر 400 دلار باشد، ثروت تقریبی شما چقدر خواهد شد؟ پاسخ 162میلیون دلار خواهد بود. حال اگر قیمت آن به 375 دلار کاهش پیدا کند، مسلماً ثروت شما کاهش پیدا خواهد کرد. ویتالیک بوترین در سال 2018 بیش از 405 هزار واحد اتر داشت. با احتساب قیمت 1400 دلاری آن روز، حدود 567 میلیون دلار ثروت داشت. با کاهش قیمتها، این میزان نیز کاهش پیدا کرد. البته اینها جدای از 12هزار دلاری است که به صورت ماهیانه از بنیاد اتریوم دریافت میکند. همچنین وی مالک استارتاپهای استارکویر (StarkWare)و کلیرمتیکس (Clearmatics)نیز هست.
سخن پایانی
پسرکی که روزی بیت کوین را یک پروژه شکستخورده تلقی میکرد، امروز یکی از بزرگان دنیای رمزارزها است. جرقه این تغییر عقیده نیز، مطالعه و تحقیق در مورد آن بوده است. افزایش آگاهی فردی سبب شد که مسیر زندگی بوترین تغییر کند. تغییری که وی را، به جای یک کارمند در گوگل، تبدیل به یک کارآفرین نابغه در سطح جهان کرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید