آیا بیت کوین کلاهبرداری است؟ معرفی سایت‌های کلاهبرداری با استفاده از نام بیت کوین

زمان مطالعه: 13 دقیقه

مقدمه

هرچند که برخی معتقدند که خودِ بیت کوین هم نوعی کلاهبرداری است!! ولی برخی از روش‌های کلاهبرداری مهم و مجرمانه از طریق بیت کوین عبارتند از: کلاهبرداری‌های بدافزارها، کلاهبرداری‌های صرافی‌های بیت‌کوین تقلبی و کلاهبرداری‌های عرضه اولیه (ICO). بیت‌کوین که گران‌ترین ارز دنیا محسوب می‌شود، هیچ‌گاه بحث و مشاجره در مورد آن از بین نرفته است و همیشه افرادی هستند که معتقدند بیت کوین کلاهبرداری است، برخی نیز معتقدند بیت کوین یک شرکت هرمی است!!. خواه بیت کوین به بازار سیاه کمک کرده باشد خواه وسیله‌ای برای کلاهبرداری بوده باشد، همیشه تیتر اول روزنامه‌ها بوده است.

هنوز هیچ چیز در مورد قانونی بودن و مفید بودن بیت کوین مشخص نیست و استفاده از این رمزارز در هاله‌ای از ابهام نگه داشته شده است. قیمت بیت کوین در کل تاریخ خود نوسان داشته است، گاهی روند صعودی و گاهی روند نزولی را طی کرده است و در حال حاضر قیمت آن تقریباً 9100 دلار (در زمان نگارش مقاله) است. شاید زمانی با بیت کوین آشنا شوید که قیمت آن سر به فلک کشیده باشد و به آن به عنوان یک روش سرمایه گذاری علاقمند شوید. با این حال، کلاهبرداری‌های بیت کوینی قانونی متعددی وجود داشته‌اند که ناشناخته باقی مانده‌اند و شما باید با آنها آشنا شوید. اما هفت کلاهبرداری برتر بیت کوین کدامند؟ و چگونه می‌توانید از آنها دوری کرد؟ با ما همراه باشید تا به جواب این سوالات برسید.

Ramzarzخرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!
تو صرافی ارزپلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، بیش از ۷۰۰ ارز دیجیتال رو بخری!

شروع
توجه داشته باشید که خود بیت کوین به هیچ وجه کلاهبرداری نیست. ولی مانند هر پدیده نوظهوری که می‌توان از آن استفاده نامطلوب هم داشت، با سو استفاده از نام بیت کوین نیز کلاهبرداری‌های فرواوانی انجام شده است. پس با دقت مراقب پروژه‌های موسوم به اسکم باشید.

کلاهبرداری بیت کوینی چیست؟

در اکثر موارد، کاملاً مشخص است که کلاهبرداری چیست، اما در مورد بیت کوین و به طور کلی در مورد رمزارز همه چیز مبهم‌ است. خودِ بیت کوین فرم مهارنشدۀ ارز است که در واقع یک عدد محض است که به واسطۀ یک توافق، ارزشی برای آن قائل شده‌اند. بیت کوین در واقع یک کیف پول است که دارای قفل می‌باشد. کد یا رمز این کیف پول در اختیار گیرندۀ بیت کوین قرار داده می‌شود.

کلاهبرداری‌های بیت کوینی به کلاهبرداری‌های اسکم معروف هستند و ماهیتاً هر کسی را هدف قرار می‌دهند. بدون وجود یک بانک به عنوان یک واسطه در معاملات، همه چیز پیچیده‌تر می‌شود؛ لذا امکان پیگرد قانونی از هکرها و کلاهبردارها وجود ندارد.

1- کلاهبرداری‌های بدافزاری

یکی از دلایلی که برخی افراد می‌گویند که بیت کوین کلاهبرداری است، بدافرازهایی است که گاهی به داخل شبکه بیت کوین راه پیدا می‌کند. مدت‌های مدیدی است که بدافزارها در راس بسیاری از کلاهبرداری‌های آنلاین قرار گرفته‌اند. ولی در مورد رمزارز باید بگوییم که به خاطر ماهیت ذاتی ارز، بدافزار یک تهدید روزافزون برای آن محسوب می‌شود.

اخیراً، یک سایت پشتیبان فنی به نام Bleeping Computer (بلیپینگ کامپیوتر) در مورد بدافزاری که رمزارز را هدف قرار می‌دهد، هشدار داده است به این امید که کامپیوترها را از ارسال کریپتوکوین‌ها از طریق تراکنش‌ها، اتفاقی که توسط یاهو فاینانس گزارش شده است، نجات دهند.

لارنس آبراهام، متخصص جرم‌شناسی رایانه‌ای و خالق سایت کامپیوتر بلیپینگ می‌گوید:

این نوع بدافزار که سارق کلیپ‌بورد رمزارز نام دارد با پایش کلیپ‌بورد ویندوز مخصوص آدرس‌های رمزارز کار می‌کند و اگر آدرس کیف پولی تشخیص داده شود، آن را با آدرسی که مربوط به خود است، عوض خواهد کرد.

بدافزار سرقت کلیپ‌بورد رمزارز (که طبق گزارشات به دست آمده 2.3 میلیون آدرس بیت کوین را مدیریت می‌کند) آدرس‌هایی که در انتقال کریپتوکوین به کار می‌روند را با آدرس‌هایی عوض می‌کند که تحت کنترل این بدافزار قرار دارند و لذا کوین‌ها را به کلاهبردارها منتقل می‌کند. طبق گزارش ایژیا تایمز، حتی بدافزار MacOS به کلاهبرداری‌های بدافزارها وصل شده است که قصد حمله به رمزارزهایی را دارند که از سایت‌های قابل اعتمادی همچون چت‌های اسلک و دیسکورد، ملقب به “OSX.Dummy” استفاده می‌کنند.

2- صرافی‌های بیت کوین تقلبی-BitKRX

مطمئناً یکی از آسان‌ترین روش‌های کلاهبرداری از سرمایه‌گذاران، افتتاح شعبه‌ای از یک سازمان خوش‌نام و قانونی است. بله این دقیقاً همان کاری است که کلاهبرداران در حوزۀ بیت کوین انجام می‌دهند و باعث شده است که بسیاری از افراد تصور کنند کل سیستم بیت کوین کلاهبرداری است.

سایت کلاهبرداری BitKRX در کرۀ جنوبی خودش را به عنوان یک صرافی خرید و فروش بیت کوین معرفی کرده بود، ولی در نهایت یک صرافی تقلبی از کار درآمد. این صرافی تقلبی بخشی از نام یک صرافی کره‌ای حقیقی (KRX) را جعل کرده بود و با معرفی خود به عنوان یک صرافی خوش‌نام و قانونی رمزارز، پول مردم را به جیب می‌زد. BitKRX با استفاده از این وابستگی جعلی مردم را فریب داده بود تا از سیستم آنها استفاده کنند. این سایت کلاهبرداری در سال 2017 منحل شد.

3- طرح کلاهبرداری پانزی- مینی‌ماکس

گفته می‌شود که “طرح کلاهبرداری بیت کوین پانزی” بزرگترین نوع کلاهبرداری مشروع در بین کلاهبرداران است و بخش عظیمی از جامعه افرادی که منتقد بیت کوین هستند، تصور می‌کنند کل جهان رمزارز به این شکل کار می‌کند و بیت کوین کلاهبرداری است. این واقعیت نیز به همین اندازه تلخ است.

چند سازمان مختلف به کمک طرح‌های کلاهبرداری پانزی که از بیت کوین‌ها استفاده می‌کردند از جمله وبسایتی در کرۀ جنوبی به نام مینی‌ماکس، میلیون‌ها دلار از پول مردم را به جیب زدند. این سایت که نام آن در کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا ثبت نشده بود به سرمایه‌گذاران قول داده بود که امکان دسترسی آنها به ROIهای روزانه را در قبال سرمایه‌گذاری اولیه و حق کمیسیون دعوت سایرین به سرمایه‌گذاری را فراهم کند (که این در اصل همان طرح کلاهبرداری پانزی است). این سایت ظاهراً از افراد می‌خواسته که در قبال ROIهای روزانه طی دو سال و یک حق کمیسیون ارجاعی 200 دلاری به ازای هر نفری که به عنوان سرمایه‌گذار جذب می‌کنند 3200 دلار سرمایه‌گذاری کنند.

حوزۀ فعالیت مینی‌ماکس در اواسط 2016 در بخش‌های خصوصی به ثبت رسیده بود و از یک ساختار درآمدی دووجهی برخوردار بود. کلاهبرداری فریب‌آمیز رمزارزها توسط وابستگان این سایت گزارش شد و در نهایت 14 نفر در کره در دسامبر 2017 دستگیر شدند. کره مدت‌های مدیدی است که در دستاوردهای تکنولوژیکی پیشتاز است و بیت کوین از این امر مستثنی نیست.

روزنامۀ “ساوت چاینا مورنینگ پُست” در ماه ژانویه چنین نوشته است:” اما بسیاری از دولت‌‌ها با دقت دنیای بیت کوین را رصد می‌کنند”، یو بیونگ جون، استاد مدیریت بازرگانی از دانشگاه ملی سئول و ‌نویسندۀ مقالۀ پژوهشی در این مورد در سال 2015 می‌گوید: “آیا بیت کوین یک کسب و کار الکترونیکی ماندگار است؟ تحلیل تجربی ماهیت سفته‌بازانۀ ارز دیجیتالی چیز دیگری به ما نشان می‌دهد. برخی حتی به فکر گذاشتن ارزهای خود در سیستم بلاک‌چین افتاده‌اند. بزرگترین چالشی که بیت کوین در حال حاضر با آن مواجه است، پتانسیل سوء استفاده از آن می‌باشد، البته این در مورد هر تکنولوژی جدیدی صدق می‌کند”.

4- کلاهبرداری بیت کوین تقلبی- My Big Coin

یک کلاهبرداری بیت کوین کلاسیک (که البته خالی از شک و تردید نیست) معرفی سادۀ یک بیت کوین تقلبی است. مخترع این نوع بیت کوین جعلی، سایت My Big Coin بوده است. در واقع این سایت بیت کوین تقلبی فروخته است. یک کلاهبرداری تاسف‌آور و ساده که باعث شده بسیاری از افراد تصور کنند بیت کوین کلاهبرداری است.

در اوایل سال 2018، سایت My Big Coin که یک سایت کلاهبرداری رمزارز بود و با 6 میلیون دلار دروغین سرمایه‌گذاران را فریب داده بود از سوی کمیسیون معاملاتی معاملات آتی کالای ایالات متحده طبق پروندۀ CFTC که در اواخر ژانویه بایگانی شده بود، متهم به کلاهبرداری شد.

پروندۀ CFTC به طور مفصل توضیح می‌داد که این دادخواست به خاطر “جعل و سوء استفاده از کالای مربوط به درخواست فعلی مشتریان یعنی ارز مجازی معروف به My Big Coin (MBC) است”، و این سایت متهم به کلاهبرداری به کمک سوء استفاده از بیش از 6 میلیون دلار از مشتریان با انتقال وجوه آنها به حسابهای بانکی شخصی و استفاده از این وجوه برای مصارف شخصی و خرید کالاهای لوکس شده است.

این سایت به غیر از سایر کلاهبرداری‌ها به شکل فریبکارانه‌ای ادعا کرده بود که این کوین فعالانه در چندین پلتفرم خرید و فروش می‌شود و حتی این سایت طبق پروندۀ CFTC با این ادعا که شریک MasterCard نیز بوده است، سرمایه‌گذاران را گمراه کرده بود. این سایت متهم به سوء استفاده از نام رندال کارتر، مارک گیلسپی و My Big Coin Pay نیز شده است.

5.کلاهبرداری عرضه اولیه – وبسایت Bitcoin Savings $ Trust و شرکت سنترا تِک

سایر کلاهبرداران از ICOها-عرضه‌ اولیه کوین– در خالی کردن جیب کاربران استفاده کرده‌اند. در راستای رشد روزافزون شرکت‌های بلاک‌چینی، ICOهای تقلبی به عنوان روشی جهت پشتیبانی از این شرکت‌های جدید محبوب شدند. با این حال، با توجه به ماهیت مهارنشدۀ بیت کوین، درِ تقلب همچنان باز است.

اکثر ICOها تقلبی هستند و به همین دلیل بسیاری از افراد تصور می‌کنند بیت کوین کلاهبرداری است. عرضه‌های اولیه از طریق فریب دادن سرمایه‌گذاران به سرمایه‌گذاری در وبسایت‌های ICOهای تقلبی یا با استفاده از کیف پول‌های تقلبی یا با جعل هویت به عنوان شرکت‌های حقیقی رمزارزی اتفاق افتاده‌اند.

جالب است که شرکت سنترا تِک 32 میلیون دلار به خاطر پشتیبانی از یک سلبریتی (خالد دیجی، دیجی معروف) به جیب زد ولی طبق گزارش مجلۀ فورچون در آوریل 2018 به خاطر تقلب در ICO رسوا شد. این شرکت علاوه بر سایر فعالیت‌های فریبکارانۀ خود متهم به گمراه کردن سرمایه‌گذاران و دروغگویی در مورد محصولات نیز شد. این دیجیِ معروف پشتیبانی خود از این شرکت را در یک کپشن در اینستاگرام در سال 2017 اعلام کرد. خالد چنین نوشته بود:”من فقط کارت نقدی تیتانیومی خودم را که از شرکت سنترا خریده بودم، دریافت کردم!”. بیت کوین کلاهبرداری نبود ولی این اقدام اشخاص مشهور باعث شده بسیاری از افراد چنین تصوری کنند.

Bitcoin Savings & Trust

کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا در سال 2017 در مورد کلاهبرداری‌های ICO و فرصت‌های سرمایه‌گذاری دروغین هشدار داده بود؛ کلاهبرداری‌هایی که از طریق جمع کثیری از سلبریتی‌هایی به راه افتاده بودند که در مورد ICOهای خاصی تبلیغ می‌کردند (مانند پاریس هیلتون و فلوید می‌ودر و سایر سلبریتی‌ها).

SEC در بیانیه‌ای تحت عنوان “هشدار به سرمایه‌گذاران” چنین نوشته است:”هر سلبریتی یا هر فرد دیگری که در مورد یک توکن یا سکۀ مجازی که یک اوراق بهادار محسوب می‌شود، تبلیغ کند موظف است ماهیت، حدود و مقدار پاداشی که در این معامله در قبال این تبلیغ دریافت می‌کند را آشکار سازد. عدم افشای این اطلاعات به منزلۀ نقض تبصره‌های قانون عدم جذب مشتری از قوانین اوراق بهادار فدرال می‌باشد”.

مثال دیگر از این دست کلاهبرداری‌ها شرکت Bitcoin Savings & Trust است که در سال 2014 توسط SEC به جرم سرمایه‌گذاری‌های تقلبی و استفاده از طرح کلاهبرداری پانزی در فریب دادن سرمایه‌گذاران 40.7 میلیون دلار جریمه شد. بنابر گزارش کوین تلگراف، ترنتون شاورز، رئیس این سازمان، سرمایه‌‌‌گذاران را فریب داده بود تا با دادن 720000 بیت کوین به او صاحب نرخ بازگشت سرمایۀ هفتگی 7% شوند. او از این پول در پرداخت پول سرمایه‌گذاران قدیمی و حتی پر کردن حساب‌های بانکی شخصی خود استفاده کرده بود.

6. کلاهبرداری بیت کوین گلد-mybtgwallet.com

هیچ چیز به اندازۀ وعدۀ دست یافتن به طلا-و صد البته، بیت کوین گلد- نمی‌تواند چشمان یک سرمایه‌گذار مبتدی را از حدقه درآورد و همین مسئله از طرفی باعث می‌شود بسیاری از افراد تصور کنند بیت کوین کلاهبرداری است. این دقیقاً همان کاری بود که وبسایت mybtgwallet برای فریب دادن سرمایه‌گذارانِ از همه جا بی‌خبر بیت کوین انجام داد.

طبق گزارش CNN، کیف پول بیت کوین گلد (BTG) 3.2 میلیون دلار از سرمایه‌گذاران را در سال 2017 با این وعده به جیب زده بود که به آنها کمک می‌کند تا بیت کوین گلد خود را مطالبه کنند. این وبسایت از لینک‌های یک وبسایت قانونی (بیت کوین گلد) استفاده کرده بود و سرمایه‌گذاران را وادار به گذاشتن کلیدها یا سیدهای خصوصی خود در اختیار این سایت کلاهبردار کرده بود.

روش این کلاهبرداری

طبق گزارش CNN قبل از اینکه کلاهبرداری انجام شود، مدیران این وبسایت (کلاهبرداران حرفه‌ای) قادر بودند حساب‌های سرمایه‌گذاران مبتدی را پر از بیت کوین گلد به ارزش 107000 دلار، لایت کوین به ارزش 72000 دلار، اتریوم به ارزش 30000 دلار و بیت کوین به ارزش 3 میلیون دلار کنند. این کلاهبرداری بیت کوین ضربه بزرگی به اعتبار این رمزارزها زد.

بیت کوین گلد، کیف پول سایتی که در این کلاهبرداری به کار رفته است، هنوز مشغول به کار است، ولی این سایت همچنان بحث‌برانگیز است. البته این شرکت یک هشدار به سرمایه‌گذاران بیت کوین داده است که مواظب کلاهبرداری نیز باشند!

در وبسایت بیت کوین گلد چنین نوشته شده است:”لازم است به تمام افراد گوشزد کنیم که وارد کردن کلید خصوصی خود یا عبارات رمز عبور در مورد کیف پولی که از قبل وجود دارد در هر وبسایت آنلاین هرگز امن نیست. وقتی قصد دارید کوین‌های جدید را از آدرس کیف پول فورک قبلی جمع‌آوری کنید، بهترین روش این است که ابتدا کوین‌های قدیمی خود را قبل از این که کلیدهای خصوصی کیف پول اصلی را نمایش دهید، به یک کیف پول جدید ارسال کنید. پیروی از این قانون اصلی مدیریت کلید خصوصی تا حد زیادی ریسک سرقت شما را کاهش خواهد داد.”

7. کلاهبرداری پامپ و دامپ

هرچندکه مطمئناً این نوع کلاهبرداری مختص بیت کوین نیست ولی کلاهبرداری پامپ و دامپ به شکل ویژه‌ای در فضای اینترنت خطرناک است. ایدۀ اصلی این نوع کلاهبرداری این است که سرمایه‌گذاران به یک کوین خاص معتاد می‌شوند (یا “به شدت علاقه‌مند” می‌شوند) و معمولا کوینی جایگزین است که خیلی ارزان ولی پرخطر می‌باشد. و این علاقه طبق گزارش The Daily Dot از طریق وبسایت‌ها، بلاگ‌ها یا حتی ردیت سرمایه‌گذاران شکل می‌گیرد. پس از اینکه کلاهبرداران قیمت یک کوین را به اندازۀ کافی بالا بردند و ارزش آن سر به فلک کشید، کوین خود را به سرمایه‌گذاران مبتدی که با این تفکر به سراغ این کوین آمده‌اند، عرضه می‌کنند و قیمت آن را زیر قیمت بازار اعلام می‌کنند.

بیترکس که سایت یک صرافی معروف بیت کوین است مجموعه‌ای از دستورالعمل‌ها را معرفی کرده است که به جلوگیری از کلاهبرداری‌های پامپ و دامپ کمک می‌کنند و بسیاری از افراد با خواندن آن متقاعد می‌شوند که بیت کوین کلاهبرداری نیست.

چگونه می‌توان از افتادن در دام کلاهبرداری بیت کوین جلوگیری کرد

با افزایش اجتناب‌ناپذیر استفاده از بیت کوین در حال حاضر و در سال‌های پیش رو، شناخت کلاهبرداری‌های بیت کوینی و مراقب این نوع کلاهبرداری‌ها بودن که می‌توانند هزاران دلار هزینه برای شما به بار آورند، روز به روز مهم‌‌تر می‌شود. از آنجایی که روز به روز تعداد افراد بیشتری به بیت کوین علاقه‌مند می‌شوند، لذا احتمالاً افراد بیشتری به سراغ کلاهبرداری یا ادامه دادن این نوع کلاهبرداری‌ها خواهند رفت.

سخن پایانی

بیت کوین کلاهبرداری نیست اما می‌توان با سواستفاده از نام آن کلاهبرداری کرد. ما در این مطلب مروری بر این مسئله داشتیم و دیدیم که باید در چنین دنیایی که امکان کلاهبرداری در آن وجود دارد، هوشیار بود چراکه کلاهبرداران به دنبال سواستفاده از همه هستند. تا زمانی که هوشیار باشید، بیت کوین کلاهبرداری نیست.

هیچ فرمول مشخصی وجود ندارد که مانع قربانی شدن شما توسط کلاهبرداران شود، ولی کسب اطلاعاتی راجع به آخرین مسائل حاد دنیای بیت کوین، حفظ اطلاعات خصوصی خود و بررسی مجدد منابع قبل از سرمایه‌گذاری در مورد هر چیزی، روش‌های استاندارد خوبی هستند که به شما کمک می‌کنند تا فریب نخورید. رمزارز می‌تواند یک موضوع گیج‌کننده باشد حتی برای طرفداران پر و پاقرص و مجرب بیت کوین، لذا هر چقدر بیشتر در مورد دنیای بیت کوین کسب اطلاع کنید، آماده‌تر خواهید شد. داشتن دانش در مورد بیت کوین یک قدرت است.

رمزارز نیوز؛ اپلیکیشن تخصصی در حوزه فناوری اطلاعات، رمزارزها و بلاکچین است.

با استفاده از اپلیکیشن رمزارزنیوز می‌توانید به ابزارها و امکانات وبسایت دسترسی داشته باشید، قیمت تمامی ارزهای دیجیتال را به صورت لحظه‌ای رصد کنید، اخبار و مقالات تازه منتشرشده را ببینید. و به طور کلی به هر آنچه در وبسایت رمزارزنیوز قابل مشاهده است، دسترسی داشته باشید.

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید

دیدگاه خود را ثبت کنید

0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments