کریم فایننس (Cream finance) چیست؟ بررسی اهداف و آینده توکن CREAM
فهرست مطالب
مقدمه
اگرچه نام کریم فایننس (Cream Finance) ممکن است در ابتدا شما را به اشتباه بیندازد، اما این پروژه یک پروتکل دیفای دیگر با تم و مضمون غذا نیست. در واقع، واژه کریم (Cream) در کریم فایننس، مخفف «Crypto Rules Everything Around Me» – به معنای «رمزارز بر هر آنچه که در اطراف من است، حکمرانی میکند» – و یک پروژه ارز دیجیتال با قابلیتهای جذاب است.
فضای دیفای (DeFi) با ارائه انواع و اقسام سازوکارهای ابتکاری ییلد فارمینگ (yield farming)، به صورت دائمی سرمایهگذاران را هیجانزده میکند. در حال حاضر، درصد بازده سالانه برخی از این پروتکلها از ۱۶ هزار درصد فراتر رفته است. در این میان، کریم فایننس نیز با توسعه یک پلتفرم دیفای سعی در ارائه بهترین عملکرد به کاربران خود دارد.
برای آشنایی با پلتفرم کریم فایننس و توکن اختصاصی آن با نماد CREAM، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
تاریخچه مختصری از کریم فایننس
کریم فایننس اولین بار به دست جفری هوانگ (Jeffrey Huang)، بنیانگذار این پلتفرم، در ۱۶ ژوئیه سال ۲۰۲۰ میلادی معرفی شد. هوانگ مغز متفکر میتریل (Mithril)، یک پلتفرم رسانه اجتماعی مبتنی بر اتریوم نیز هست. وی همچنین خالق ماچی ۱۷ (Machi 17)، یک شرکت رسانههای اجتماعی در تایوان است که خدمات خود را به بیش از ۴۲ میلیون کاربر ارائه میدهد.
در حالی که کریم فایننس در ابتدا قرار بود روی شبکه هوشمند بایننس (Binance Smart Chain) راهاندازی شود، این پروتکل ناگهان در تاریخ ۳ آگوست ۲۰۲۰ در شبکه اتریوم مستقر شد و با یک استخر نقدینگی به نام یولو آلفا (YOLO Alpha) کار خود را آغاز کرد.
توسعه و سیر تکاملی Cream Finance کاملاً نامنظم و غیرقابل پیشبینی بوده است. از زمان راهاندازی این پروژه در آگوست ۲۰۲۰، تقریباً هر روز بهروزرسانی جدیدی برای آن ارسال شده است. این بهروزرسانیها نشان میدهند که تیم کریم فایننس با دقت و مهارت زیاد فضای دیفای را تحت نظر دارد و عناصری را که باعث موفقیت پروژههای دیگر از جمله کامپاند فایننس (Compound Finance) و یونی سواپ (Uniswap) شده است، انتخاب میکند.
توسعهدهندگان کریم فایننس نسخه دوم پروتکل خود را نیز در تاریخ ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۰ روی شبکه هوشمند بایننس راهاندازی کردند.
کریم فایننس (Cream Finance) چیست؟
کریم فایننس یک پروتکل دیفای چند منظوره است که روی بلاکچین اتریوم ساخته شده است. این پروژه، خود را به عنوان «یک پلتفرم وامدهی مبتنی بر کامپاند فایننس و یک پلتفرم مبادلاتی مبتنی بر بالانسر لبز (Balancer Labs)» توصیف میکند.
این تنها گوشهای از قابلیتهای Cream Finance است؛ چون این پروژه از زمان راهاندازی خود در ماه آگوست، تقریباً هر دو هفته یک بار قابلیتهای جدیدی را برای پروتکل خود معرفی کرده است. در حال حاضر، کریم فایننس به دنبال انتقال پروتکل خود به یک سازمان خودمختار غیرمتمرکز (دائو- DAO) تحت کنترل جامعه است.
هیچ یک از این کدها حسابرسی نشدهاند و جفری هوانگ در ادعای جسورانهای اظهار داشته است که این کدها به غیر از نهادهای ایجادکننده آن، نیازی به حسابرسی توسط شخص دیگری ندارند (به عنوان مثال، کامپاند فایننس باید کد کامپاندِ کریم را بررسی کند).
کریم فایننس از همان ابتدا با تمام تغییراتی که در پروتکل خود اعمال کرده، بسیار شفاف بوده است. تیم اصلی Cream Finance از چهار نفر تشکیل است: جفری هوانگ، به عنوان بنیانگذار پروژه و سه توسعهدهنده در زمینه علوم کامپیوتر که یکی از آنها در اومیسه گو (OmiseGo) و اتریوم نیز کار کرده است. در زمان انتشار این مقاله، حدود ۳۳۴٫۸ میلیون دلار دارایی در این پروتکل قفل شده است.
کریم فایننس چگونه کار میکند؟
همانطور که گفته شد، در کریم فایننس قابلیتهای مختلفی وجود دارد و تقریباً هر هفته یک بار، قابلیت جدیدی به آن اضافه میشود. در حال حاضر، این قابلیتها را میتوان به دستههای زیر تقسیم کرد: وام دادن و گرفتن، استخراج نقدینگی، مدیریت و پروتکلهای مختلف بازارسازی خودکار (صرافی غیرمتمرکز (DEX) و مانند آن). عملکرد اکثر این قابلیتها با پروتکلهایی که از آنها فورک شدهاند، یکسان است.
وام دادن و گرفتن در کریم فایننس
اولین قابلیت در کریم فایننس، خدمات غیرمتمرکز دریافت و پرداخت وام است. این همان چیزی است که وقتی در تب Dashboard برنامه کریم فایننس هستید، آن را مشاهده میکنید. این پروتکل تقریباً یک کپی دقیق از کامپاند فایننس است که تنها تغییرات کوچکی در جزئیات آن به چشم میخورد. به این ترتیب، در Cream Finance از داراییهای رمزارزی بسیاری جهت وام دادن و گرفتن پشتیبانی میشود.
همانند کامپاند فایننس، برای گرفتن وام در کریم فایننس شما بایستی مقداری ارز دیجیتال (به دلار آمریکا)، بیشتر از مقدار ارز دیجیتالی که میخواهید وام بگیرید (به دلار آمریکا)، واریز کنید. این میزان ارز دیجیتال واریزشده، به عنوان وثیقه عمل میکند و چون بیشتر از مقدار وام است، وثیقهگذاری اضافی (Overcollateralization) نام دارد.
در حال حاضر، در پلتفرم کریم فایننس شما میتوانید تا حداکثر 60 درصد از ارزش دلاری ارز دیجیتال واریزشده، وام بگیرید. این عدد ممکن است در آینده تغییر کند؛ زیرا الزام وثیقهگذاری در این پروتکل از زمان راهاندازی آن تا کنون دو بار تغییر کرده است. این رقم تنها کمی کمتر از حد مجاز ۶۶ درصدی است که شما میتوانید در پلتفرم کامپاند فایننس وام بگیرید.
لازم به ذکر است که برای وام گرفتن در کریم فایننس، به هیچ اسناد شخصی یا چک اعتباری نیاز نیست و همچنین برای بازپرداخت وام نیز محدودیت زمانی وجود ندارد. تنها نکته مهم اینکه، اگر ارزش دلاری وثیقه شما به گونهای کاهش یابد که از لحاظ تکنیکال اکنون بیش از ۶۰ درصد آن را وام گرفتهاید، وثیقه شما با خطر لیکوئید شدن مواجه میشود (با تخفیف به سایر کاربران پلتفرم فروخته میشود).
برای اینکه بتوانید ارز دیجیتال دیگری به غیر از رمزارزی که به عنوان وثیقه قرار دادهاید، وام بگیرید، Cream Finance وامدهندگان را تشویق میکند که داراییهای رمزارزی خود را در مجموعهای از استخرهای نقدینگی قرار دهند. نرخ بهرهای که وامدهندگان میتوانند برای وجوه سپردهگذاریشده تعیین کنند، به عرضه و تقاضای آن دارایی بستگی دارد. همچنین، وامدهندگان میتوانند در هر زمان وجوه خود را از استخر برداشت کنند.
به عنوان مثال، هرچه تقاضا برای وام گرفتن یک دارایی بیشتر باشد، نرخ بهره آن نیز زیاد خواهد بود. این یک عامل بازدارنده است تا وامگیرندگان از گرفتن وام بیش از حد خودداری کنند. همانند کامپاند فایننس، کریم فایننس نیز به هنگام استفاده از این پروتکل برای وام دادن یا گرفتن، با توکنهای کریم (CREAM) به وامدهندگان و وامگیرندگان پاداش میدهد.
استخراج نقدینگی در کریم فایننس
اگر در برنامه کریم فایننس به تب Reward یا Pools بروید، مجموعهای از استخرهای موجود را مشاهده خواهید کرد. در اینجا میتوانید ارزهای دیجیتال را برای دریافت بازده باورنکردنی تقریباً ۲۰۰ درصدی (برای برخی استخرها) استیک کنید. درصورتی که خلاف آن بیان نشده باشد، شما میتوانید این وجوه را در هر زمان برداشت کنید.
همانند پروتکلهای دیگر مانند کرو فایننس، کریم فایننس با کاهش کازمرد تراکنشها در صرافی غیرمتمرکز خود یعنی سواپ (Swap)، به کسانی که توکنهای خود را در این استخرها استیک میکنند، پاداش میدهد. هدف از استخراج نقدینگی در بیشتر پروتکلها، معمولاً اطمینان از نقدینگی کافی برای کاربرانی است که داراییهای پشتیبانیشده در صرافی غیر متمرکز (DEX) آن پروتکل را مبادله میکنند.
سواپ در کریم فایننس
صرافی غیر متمرکز سواپ (Swap) کریم فایننس که در تاریخ ۴ سپتامبر ۲۰۲۰ راهاندازی شد، به عنوان «یک فورک بالانسر با فرانتاند (Frontend) مشابه یونی سواپ» توصیف میشود. به زبان ساده، کریم فایننس سواپ مانند سایر صرافیهای غیر متمرکز همچون بالانسر و یونی سواپ، یک بازارساز خودکار است. حتی به زبان سادهتر، این بدان معنی است که سواپ، پروتکلی است که به جای دفترهای سفارش استفادهشده در صرافیهای متمرکز، از نسبت دو دارایی موجود در یک استخر برای تعیین قیمت استفاده میکند.
به این ترتیب، کاربران میتوانند آربیتراژ (Arbitrage) کنند. به این معنا که، از اختلاف قیمت یک دارایی در دو یا چند بازار به سود برسند.
تفاوت اصلی کریم فایننس سواپ با سایر بازارسازهای خودکار، کارمزد کمتر آن است. در کریم فایننس سواپ، کارمزد تراکنشها تنها ۰٫۲۵ درصد است، در حالی که کارمزد استاندارد در این صنعت، ۰٫۳ درصد است. از این رقم، ۰٫۲ درصد آن به تأمینکنندگان نقدینگی و ۰٫۰۵ درصد باقیمانده به شبکه Cream Finance اختصاص مییابد.
دائو و مدیریت در کریم فایننس
در حالی که این پروژه از زمان راهاندازی خود اشاره کرده بود که قرار است به یک دائو انتقال یابد، این امر به طور رسمی در تاریخ ۲ سپتامبر ۲۰۲۰ توسط کریم فایننس اعلام شد. در حالی که دائوی کریم فایننس هنوز در دست توسعه است، به نظر میرسد که برای ساخت آن قطعات زیادی از پروژههای دیگر مانند آراگون (Aragon) لازم است. در این دائو، دارندگان توکن CREAM مدیریت جامعه را بر عهده خواهند داشت، اگرچه هنوز مشخص نیست که رأیگیری به چه شکل خواهد بود.
بازارساز خودکار CreamY
بازارساز خودکار CreamY با الهام از کرو فایننس توسعه یافته است و مبادله نقدینگی بالایی را بین داراییهای رمزارزی با ارزش یکسان فراهم میکند. به عبارت دیگر، این بازارساز مبادله بین استیبل کوین-استیبل کوین و مبادله بین نسخههای رپد بیت کوین و اتریوم را امکانپذیر میکند. در اطلاعیهای که در تاریخ ۲۰ سپتامبر ۲۰۲۰ منتشر شد، آمده است که نسخه دوم این پروتکل یعنی CreamY v2، از سایر داراییهای رمزارزی نیز پشتیبانی خواهد کرد.
نسخه یک CreamY هنوز راهاندازی نشده است، اما احتمالاً مانند کرو فایننس کار خواهد کرد. به این معنا که از یک منحنی پیوند (bonding curve) اصلاحشده برخوردار خواهد بود. به زبان ساده، یعنی اینکه نسبت دو دارایی در یک استخر مشخص میتواند تغییر کند، بدون آنکه قیمت را تحت تأثیر قرار دهد.
همانند بازارسازهای معمولی، بازارسازهای ویژه برای استیبل کوینها نیز با کاهش کارمزد تراکنشها در پلتفرم خود به تأمینکنندگان نقدینگی پاداش میدهند. گرچه این موضوع تأیید نشده است، اما CreamY احتمالاً مانند کرو فایننس خواهد بود و همچنین از این استخرها برای تأمین نقدینگی سایر پروتکلها مانند کامپاند فایننس استفاده خواهد کرد. این امر از لحاظ تئوری باعث افزایش بازدهی برای تأمینکنندگان نقدینگی میشود؛ چون هم باعث کاهش کارمزد تراکنشها در CreamY میشود و هم دریافت سود وامدهنده بودن در کامپاند.
توکن ارز دیجیتال کریم (CREAM)
توکن ارز دیجیتال کریم (CREAM) یک توکن ERC-20 است که روی بلاکچین اتریوم ساخته شده است. این توکن به عنوان پاداش به کسانی تعلق میگیرد که با کریم فایننس از طریق وام دادن یا گرفتن و همچنین، تأمین نقدینگی در پروتکلهای مختلف آن، در تعامل باشند.
علاوه بر این، پس از انتقال Cream Finance به دائو، دارندگان توکن CREAM خواهند توانست در مدیریت کریم فایننس و تمامی پروتکلهای آن مشارکت کنند. برخی CREAM را نسخه با توزیع عادلانهتر توکن COMP در کامپاند فایننس میدانند.
عرضه اولیه ارز دیجیتال CREAM
هیچ عرضه اولیهای (ICO) برای توکن CREAM انجام نشد. حداکثر عرضه توکنهای CREAM که برابر با ۹ میلیون واحد بود که از قبل استخراج شدند. ۶۷٫۵ درصد از این توکنها در ۲۰ سپتامبر ۲۰۲۰ و پس از بحث و گفتوگو در جامعه سوزانده شدند. بنابراین، در حال حاضر تنها ۲،۹۹۲،۵۰۰ واحد توکن CREAM به عنوان حداکثر عرضه موجود است.
از میان این توکنهای باقیمانده، ۶۱٫۵ درصد به تأمینکنندگان نقدینگی، ۲۳٫۱ درصد به تیم و مشاوران کریم فایننس، ۷٫۷ درصد به کامپاند فایننس و ۷٫۷ درصد دیگر به سرمایهگذاران مرحله اولیه (Seed investor) اختصاص یافته است.
توکنهای CREAM که ۹۲٫۵ درصد از آنها تحت کنترل تیم Cream Finance قرار دارند، در یک کیف پول چندامضایی نگهداری میشوند. در حال حاضر، ۱۲ نگهدارنده کلید (keyholders) برای این کیف پول وجود دارد که در میان آنها، نام افرادی از پنترا کپیتال (Pantera Capital) و کامپاند فایننس به همراه سه توسعهدهنده کریم فایننس به چشم میخورد.
توزیع توکنهای اختصاصیافته به تیم و مشاوران کریم فایننس، سرمایهگذاران مرحله اولیه و کامپاند فایننس، در تاریخ ۲۴ سپتامبر ۲۰۲۰ آغاز شد و به صورت ماهانه در طول یک سال ادامه خواهد داشت.
تاریخچه قیمت ارز دیجیتال CREAM
قیمت ارز دیجیتال کریم در زمان انتشار آن در آگوست ۲۰۲۰، حدود ۵۶ دلار بود. بلافاصله طی چند روز قیمت CREAM به حدود ۱۱۳ دلار و یک ماه بعد در ۱۰ سپتامبر، به حدود ۲۷۱ دلار رسید که نشاندهنده استقبال خوب از این ارز دیجیتال است.
پس از آن، توکن CREAM وارد یک چرخه نزولی شد و قیمت آن تا حدود ۲۶ دلار کاهش یافت. تا ژانویه سال جاری، قیمت کریم در محدوده ۲۶ دلار تا ۶۱ دلار در نوسان بود. تا اینکه همزمان با آغاز روند صعودی بازار ارزهای دیجیتال در ماه ژانویه، CREAM نیز وارد یک بازار صعودی شد و توانست در تاریخ ۵ فوریه بالاترین قیمت تاریخی خود را در حدود ۳۳۵ دلار ثبت کند.
از آن زمان تا اوایل 2021، قیمت این ارز دیجیتال کاهش یافته و به حدود ۱۴۸ دلار رسیده است.
ارز دیجیتال CREAM در کدام صرافیها لیست شده است؟
بیشترین تراکنشهای توکن CREAM، توسط صرافیهای بایننس (Binance)، اف تی ایکس (FTX) و سوشی سواپ (Sushiswap) پردازش میشوند.
علاوه بر این، شما میتوانید با دادن و گرفتن وام و همچنین، تأمین نقدینگی پروتکلهای کریم فایننس، به عنوان پاداش توکن CREAM دریافت کنید.
کیف پول ارز دیجیتال CREAM
پس از خریداری توکن CREAM، به مکانی امن برای ذخیره آن نیاز خواهید داشت. از آنجایی که CREAM یک توکن ERC-20 است، میتوان آن را در هر کیف پولی که از داراییهای مبتنی بر اتریوم پشتیبانی میکند، ذخیره کرد. کیف پول انتخابی شما برای توکنهای CREAM، کاملاً به نیازها و اهداف شما بستگی دارد.
اگر میخواهید توکنهای خود را برای مدت طولانی نگه دارید، یک کیف پول سخت افزاری مانند لجر (Ledger) یا ترزور (Trezor) خریداری کنید. در صورتی که قصد مشارکت در مدیریت کریم فایننس را دارید، یک کیف پول موبایلی و مبتنی بر مرورگر وب مانند متامسک (Metamask) میتواند بهترین گزینه برای شما باشد. در نهایت، اگر به دنبال کیف پولی هستید که دسترسی به آن آسان باشد، نسخه موبایل کیف پول اتمیک (Atomic) را به شما پیشنهاد میکنیم.
همچنین ببینید: قیمت لحظهای ارزهای DeFi
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی پلتفرم Cream Finance و توکن اختصاصی آن با نماد CREAM پرداختیم.
در حال حاضر، به نظر نمیرسد که کریم فایننس نقشه راه کاملاً مشخصی داشته باشد. توسعه این پلتفرم از همان ابتدا کاملاً خودجوش و نسبتاً غیرقابل پیشبینی بوده است. آنچه واضح است، این است که کریم فایننس بهترین پروتکلهای دیفای موجود را شبیهسازی میکند. بنابراین، میتوان حدس زد که در آینده چه چیزی ساخته خواهد شد.
به نظر میرسد قبل از هر تغییر بزرگ دیگری، Cream Finance ابتدا دائوی خود را تکمیل کند. پس از انجام این کار، آینده کریم فایننس به دست جامعه آن خواهد بود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
من کلی کریم گرفتم در ۱۰۰ دلار چکار کنم بدبخت شدم اومد روی ۳۰ دلار ؟؟؟؟؟ راهنمایی کنید دوستان