پای نتورک pi network چیست؟ (آیا این پروژه کلاهبرداری است؟)

زمان مطالعه: 9 دقیقه

مقدمه

با گسترش تکنولوژی، روش‌های کلاهبرداری نیز رو به افزایش است. دنیای ارزهای دیجیتال نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنا به گزارش وبسایت news.bitcoin.com، هشتاد درصد از ICO ها را می‌توان در گروه کلاهبرداران دسته‌بندی کرد. اگر شما هم از علاقه‌مندان به حوزه ارزهای‌ دیجیتال باشید، حتماً تابه‌حال نام پای نتورک را شنیده‌اید. پس در این مقاله با ما همراه باشید تا با هم به مرور شواهدی از کلاهبرداری بودن این شبکه بپردازیم.

پای نتورک چیست و چه هدفی دارد؟

Ramzarzخرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!
تو صرافی ارزپلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، بیش از ۷۰۰ ارز دیجیتال رو بخری!

شروع

پای نتورک، یک نوع ارز دیجیتال است. بعد از اینکه نرم‌افزار پای نتورک را دانلود کرده و در آن ثبت‌نام کردید، این نرم‌افزار از سخت‌افزار تلفن‌همراه شما استفاده کرده و نباید آن را حذف کنید. این شبکه، ادعا می‌کند، بدون استفاده از باتری تلفن‌همراه و هیچ کدام از داده‌های موجود در گوشی، ماینینگ را انجام می‌دهد، حتی در زمانی که گوشی به اینترنت متصل نیست، نیز استخراج را انجام می‌دهد.

ادعای اول را شاید بتوان با گسترش تکنولوژی اثبات کرد، چرا که تکنولوژی خیلی از ناممکن‌ها را تا به امروز ممکن کرده است. اما انجام ماینینگ در زمانی که گوشی به اینترنت متصل نیست، ناممکن است. چراکه اگر ارز پای را بتوان استخراج کرد، پس پای نتورک یک کوین بوده و بلاکچین خودش را دارد. این بلاکچین باید در بستر اینترنت قرار بگیرد تا همه افراد در سراسر جهان به آن دسترسی یکسان داشته باشند. پس اگر گوشی بخواهد این ارز را استخراج کند، باید بتواند از طریق اینترنت آنچه که توسط افراد مختلف انجام شده را بررسی کرده و آنها را تایید یا رد کند.

برای ثبت‌نام نیازی به پرداخت هزینه نبوده و از طریق معرفی به دوستان، می‌توانید کوین بیشتری استخراج کنید. اما هدف پای نتورک تا به امروز ناشناخته است.

قیمت پای نتورک چند است؟

در زمانی که این مقاله نوشته می‌شود، قیمت پای نتورک، صفر دلار است. در واقع این ارز تابحال در بازار عرضه نشده و قیمتی ندارد.

از کجا می‌توان قیمت پای نتورک را دنبال کرد؟

در برخی از سایت‌ها همچون “بی این کریپتو” قیمتی را برای این کوین بیان می‌کنند که قابل استناد نیست، چرا که این ارز هنوز وارد بازار نشده و خرید و فروش نمی‌شود.

چگونه می‌توانم پای نتورک بخرم؟

از آنجایی که پای نتورک هنوز عرضه نشده پس نمی‌توان آن را خرید یا در کیف‌پولی نگهداری کرد. در واقع امکان خرید و فروش آن یا انتقال از کیف‌پولی به کیف دیگر وجود ندارد و عددی که در نرم‌افزار آن مشاهده می‌کنید، تنها به شما می‌گوید چه مقدار پای استخراج کرده‌اید.

آیا پای نتورک کلاه برداری است؟

پاسخ این سوال، بی‌شک بله است. این جواب ممکن است باعث تعجب شما باشد. چرا PI Network را در گروه کلاهبرداران قرار می‌دهیم، وقتی که پای نتورک هنوز از مردم پولی نگرفته و ثبت‌نامِ آن رایگان است.

برای اینکه بیشتر با آن آشنا شویم، ابتدا به سراغ سایت پای نتورک رفته و آن را بررسی کرده و یک‌به‌یک قطعات پازل را کنار هم قرار می‌دهیم، تا شما نیز به اطمینان برسید. در قسمت اول سایت، با اولین دروغ پای نتورک مواجه می‌شویم. شعار PI Network، اولین ارز دیجیتالی است که با گوشی می‌توان آن را استخراج کرد.

این شعار برای افراد باسابقه و مطلع، دروغ خود را به خوبی آشکار می‌کند. اما برای اطلاع افراد تازه‌کار در این حوزه باید بگوییم که برای استخراج یا ماینینگ، هر سخت‌افزاری که دارای توان پردازشی باشد، مناسب است. اما این تعریف فقط روی کاغذ درست بوده و جواب می‌دهد. چرا که استخراج با تلفن‌همراه به هیچ عنوان سودآوری ندارد.

البته استخراج با گوشی قبلاً توسط ارز دیجیتال الکترونیوم مطرح شده بود، پس اولین‌بودن پای نتورک نیز، دروغی بیش نیست.

با نگاهی دقیق‌تر به این وبسایت متوجه می‌شوید که هدف از به وجودآمدن پای نتورک را آسان‌ترکردن فرآیند استخراج بیان می‌کند. در حالی که در ارزهای دیجیتال، ماینینگ آسان یا حتی تمام فرایند ماینینگ، هدف نیست، بلکه راهی است برای تامین امنیت شبکه‌ای که هدف‌های دیگری دارد. برای شناخت بیشتر اهداف ارز دیجیتال، می‌توان از بیت‌کوین که شناخته شده‌ترین ارز در بین ارزهای دیجیتال است، کمک گرفت. هدف بیت‌کوین، ارائه یک راه‌حل برای پرداخت‌های نظیربه‌نظیر و غیرمتمرکز است که به کمک آن مشکلات دوبار خرج‌کردن، وجود نداشته باشد.

هدف ارز دیجیتال آیوتا، فعالیت در حیطه اینترنت اشیا است.

هدف اتریوم، ارائه یک سری قرارداد هوشمند بر بستری غیرمتمرکز است.

اما هدف نهایی پای نتورک در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

راه دیگری که برای تشخیص راست یا دروغ‌بودن این پروژه می‌توان ارائه کرد، بررسی وایت پیپر پای نتورک است. اگر تا به حال وایت پیپر پروژه‌های بلاکچینی را دیده باشید، در یک نگاه کلی، متوجه تفاوت‌های آشکاری که بین وایت پیپر ارائه شده توسط PI Network با آنها وجود دارد، خواهید شد.

اولین راه تشخیص صحت یک پروژه در حوزه ارزهای‌ دیجیتال، بررسی جزئیات فنی ارائه شده در وایت پیپر است. اما در وایت پیپر پای نتورک، کلی‌گویی شده و هیچ اشاره‌ای به جزئیات فنی این پروژه نشده است.

در این وایت پیپر، برای بالابردن اعتبار پای نتورک، تشابه‌هایی بین این پروژه و بیت‌کوین بیان شده است. اما این در حالی است که نویسنده این مطلب، هیچ اطلاعاتی از جزئیات فنی بیت ‌کوین نداشته و به جای اینکه به شرح این پروژه بپردازد، به مقایسه با بیت کوین پرداخته، به طوری که در این وایت پیپر، بیش از 70 مرتبه، کلمه بیت کوین تکرار شده است.

نمونه‌ای از کلی‌گویی در وایت پیپر پای نتورک، قسمت نقشه راه آن است. در این قسمت به صورت کاملاً خلاصه بیان شده که این پروژه از سه قسمت طراحی، آزمایش و پیاده‌سازی نهایی تشکیل شده است. سوالی که مطرح می‌شود، این است که مگر پروژه‌ای وجود دارد که این سه مرحله را نداشته باشد؟ دقیقاً تفاوت پروژه‌ها در جزئیات نقشه راه آن‌ها بوده و باید به صورت جزئی و دقیق ذکر شود که پروژه در چه تاریخی در چه مرحله‌ای از نقشه راه قرار داشته است.

قسمت دیگری که کمک می‌کند تا بهتر از درستی پای نتورک اطلاع بدست آورید، دستورالعمل‌ها و سورس کدهایی است که برای برنامه‌نویسان و توسعه‌دهندگان بر روی سایت رسمی پروژه، قرار می‌گیرد. در واقع بیشتر پروژه‌های بلاکچینی که از اعتبار خوبی برخوردار هستند، پروژه خود را به صورت متن باز (open source) قرار داده‌اند تا افراد خبره بتوانند از جزئیات آن با خبر باشند.

اما در وایت پیپر PI Network، نه تنها بخشی برای کدها وجود ندارد، بلکه آدرسی برای دستیابی به کدها نیز وجود ندارد. اکثر پروژه‌های بلاکچین که از اعتبار خوبی برخوردار هستند، کد یا قرارداد هوشمندشان را در سایت گیت‌ هاب ثبت کرده‌اند. اما پای نتورک، کد بلاکچین خود را در هیچ جایی ثبت نکرده است.

دلیل دیگر بر کلاهبرداربودن این پروژه، ساختار وایت پیپر است. تمام افرادی که تحصیلات دانشگاهی دارند، می‌دانند که ساختار یک مقاله رسمی، باید به چه صورت باشد تا از اعتبار خوبی برخوردار باشد. وایت پیپر پای نتورک، بیشتر از آنکه به یک مقاله شبیه باشد، به یک پست بلاگ شبیه است. مثالی که می‌توان برای درک بهتر این قسمت بیان کرد، این است که یک مقاله خوب با بخش جمع‌بندی تمام شده و سپس منابع استفاده شده برای نگارشِ مقاله، در قسمت انتهایی، ذکر می‌شود. اما وایت پیپر پای نتورک با قسمت نقشه راه تمام می‌شود. اما آخرین قطعه از این پازل، برای اثبات کلاهبرداری پای نتورک، به قسمت دیگری از وایت پیپرِ ارائه شده توسط ارائه‌دهنده‌گان آن بر می‌گردد. در این قسمت درباره میزان عرضه این کوین یا توکن، صحبت می‌شود. میزان عرضه این توکن از برایند سه عدد R, M و D محاسبه می‌شود.

R: پاداش ریفرال‌ها یا دعوت از دیگران است که خود درصدی از M است.

D: پاداش توسعه‌دهندگان است که درصدی از مجموع R و M است.

با این حساب برای محاسبه R و D باید M را داشته باشیم.

M: در این وایت پیپر گفته شده که از فرمول M=∫f(p)dx به دست می‌آید. اما مجدداً به این فرمول دقت کنید. در این فرمول:

P: تعداد افرادی است که در فرایند ماینینگ شرکت کرده‌اند.

f: تابعی است که متغیر آن P است. اما هیچ اطلاعاتی در مورد تابع f وجود ندارد و مشخص نیست قرار است از چه چیزی انتگرال گرفته شود.

مشکل دیگر این تابع، این است که متغیر تابع با متغیر انتگرال، متفاوت است، البته این مشکل جدی نیست. چرا که پاسخ انتگرال یک تابع دو متغیره از x و p است که کران بالا و پایین هیچ کدام مشخص نیست.

پس M به جای اینکه یک عدد باشد، یک تابع دو متغیره به‌علاوه یک عدد ثابت است که نه کران‌های هیچ کدام از متغیرها مشخص است نه حتی عدد ثابت آن. پس M پاسخ مشخصی ندارد. درنتیجه R وD نیز به پاسخ مشخصی نمی‌رسند.

3 دلیل طرفداران پای نتورک

اما همان‌طور که هر ارز دیجیتالی طرفدارانی دارد. طرفداران پای نتورک نیز برای طرفداری از آن 3 دلیل بیان می‌کنند.

اولین دلیل ارائه‌شده توسط آنها، دانشگاهی است که توسعه‌دهندگان پای نتورک در آن درس خوانده‌اند. نیکولاس کوکالیس (Nicolas Kokkalis)، چنگ‌دیائو فن (Chengdiao Fan) و وینسنت مک‌فیلیپ (Vincent McPhillip) سه توسعه‌دهنده پای نتورک هستند. کوکالیس، دانشجوی دکترای دانشگاه استنفورد بوده و در زمینه بلاکچین فعالیت می‌کند. اما اگر به صفحه او در وبسایت دانشگاه یا صفحه شخصی‌اش در شبکه ‌اجتماعی لینکدین مراجعه کنید، متوجه می‌شوید که در هیچ کدام از آنها نامی از پای نتورک برده نشده است.

برای فن و مک‌فلیپ، صفحه‌ای در وبسایت دانشگاه استنفورد پیدا نمی‌شود. صفحات لینکدین آنها هم نشانه‌ای از یک صفحه حرفه‌ای ندارد. فن تنها 66 کانکشن داشته و هیچ پست یا تصویری در صفحه خود منتشر نکرده و هیچ کدام از علاقه‌مندی‌های خود را مشخص نکرده است.

دلیل دیگر طرفداران پای نتورک، 3 میلیون دانلود این نرم‌افزار از گوگل‌پلی است. اما باید بدانید که نمونه‌های زیادی را می‌توان نام برد که گوگل متوجه مخرب‌بودن آنها نشده و به راحتی در دسترس قرار گرفته‌ و دانلود شده‌اند. اما بعد از مدتی، گوگل نرم‌افزار را به دلیل مخرب‌بودن، از دسترس خارج کرده است.

البته به این دلیل که دعوت از دوستان در این نرم افزار، دارای پاداش و امتیاز بوده و به دعوت‌کننده پاداش تعلق می‌گیرد، افراد زیادی به طمع پول بادآورده در ماه‌های آینده، دل‌خوش کرده و خود و دوستانشان این نرم افزار را نصب کرده‌اند. پس نمی‌توان این عدد را بیان‌کننده دلیلِ خاصی دانست.

و اما آخرین دلیل طرفداران پای نتورک این است که شما سرمایه‌ای وارد نکرده و اگر پروژه به جواب نرسد، پولی از دست نداده و ضرر نخواهید کرد. باید بدانید، ماینینگ یا استخراجی که از طریق سخت‌افزار انجام می‌شود اما در آن برق یا داده‌ای استفاده نمی‌شود، اصلا ماینینگ نیست. این نرم‌افزار به شما عددی را نشان می‌دهد که با گذر زمان، بیشتر می‌شود. ولی این عدد، نشان‌دهنده چیزی نبوده و ارزشی ندارد.

این مورد که سرمایه مالی وارد نشده و در ازای ثبت‌نام و فعالیت در این نرم‌افزار، پرداختی صورت نمی‌گیرد، درست است. اما کلاهبرداری همیشه از طریق مالی نیست. شما با شرکت در این پروژه، زمان، اطلاعات شخصی و همچنین سخت‌افزار خود را در اختیار افرادی قرار می‌دهید که هیچ شناختی از آنها نداشته و نمی‌دانید هدف‌شان چیست.

سخن پایانی

درنهایت درست است که سرمایه‌ای برای خرید پای نتورک از شما خواسته نمی‌شود، ولی اعتماد به افرادی که هدف‌شان مشخص نیست و هیچ شخص معتبر یا سایتی از آنها حمایت نکرده و این کوین حتی در فهرست هیچ سایت معتبری همچون کوین مارکت کپ نیست، کار عاقلانه‌ای نبوده و حضور عموم مردم باعث پذیرش و مقبولیت پای نتورک نخواهد شد.

رمزارز نیوز؛ اپلیکیشن تخصصی در حوزه فناوری اطلاعات، رمزارزها و بلاکچین است.

با استفاده از اپلیکیشن رمزارزنیوز می‌توانید به ابزارها و امکانات وبسایت دسترسی داشته باشید، قیمت تمامی ارزهای دیجیتال را به صورت لحظه‌ای رصد کنید، اخبار و مقالات تازه منتشرشده را ببینید. و به طور کلی به هر آنچه در وبسایت رمزارزنیوز قابل مشاهده است، دسترسی داشته باشید.

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید

دیدگاه خود را ثبت کنید

4 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رأی
Inline Feedbacks
View all comments

فکر کنم برای ضایع نشدن بیشتر این متن رو حذف کن
پای سلطان تمام ارزهای دیجیتال

لازم دونستم در مورد جمله پایانی تون اینو بگم شما گفتی که سایت کوین مارکت کپ به پای اشاره نشده ور حالی که کامل و واضح نماد و اسم مای داخل سایت کوین مارکت کپ هست /:

دوستان pi برنامه قابل اعتمادی هست. به مرور با افزایش آشنایی به این نتیجه می‌رسید
.ثبت نام کنید و در قسمت کد دعوتmehrdad72 رو بزنید.
در خوده اپpiگروه فارسی هست به سوالاتتون پاسخ میده. تلگرام من@mehrdad5346

اگه دوست داشتید آی دی من رو بزنید. درمورد پای اطلاعات بگیرید
jaber73s