شبکه ارز دیجیتال Avalanche (اولانچ) چیست؟
فهرست مطالب
مقدمه
پس از گذشت دوازده سال از زمان انتشار وایت پیپر بیت کوین توسط ساتوشی ناکاموتو، شاهد تلاشهای بیشماری برای ایجاد شبکههایی هستیم که به دنبال ارائه نسل بعدی رمزارزها و برنامههای غیرمتمرکز هستند. این پروژهها، گرچه ادعای برتری فنی دارند، اما اکثراً یا ساختار بیت کوین را کپی کردهاند یا سعی در بهروزرسانی و نوآوری در طرحهای ارائهشده در چند دهه اخیر دارند؛ طرحهایی که نقایص آنها در 40 سال گذشته شناخته شده و به اثبات رسیده است. پلتفرم ارز دیجیتال Avalanche (اَوِلانچ) علاوه بر سرعت بالا، امنیت فوق العاده و مقیاسپذیری قابلتوجه، ویژگیهای دیگری را هم ارائه میکند که میتواند این شبکه را از سایر پلتفرمهای غیرمتمرکز و بلاکچینها متمایز کند. توکن AVAX (آواکس) توکن اختصاصی پروتکل اولانچ (Avalanche) است.
بلاکچین Avalanche (اولانچ) چیست؟
به زنجیرهای از بلاکهای رمزنگاری شده بلاکچین میگویند. با تکمیل هر بلاک به ارتفاع بلاکچین افزوده میشود. با توجه به تعریف بلاک میتوان گفت بلاکچین یک دفتر کل حاوی اطلاعات ثبتشده در همه بلاکهای موجود است. همچنین ویژگی غیرمتمرکز، یک ویژگی سیستمی است که کمک میکند بدون نیاز به حضور، همه عاملان در یک محیط به هدفی مشترک دسترسی پیدا کنند.
بیت کوین اولین برنامه غیرمتمرکز بود که با تکیه بر یک بلاک چین ساخته شد. در این برنامه، تاریخچه و سابقۀ تمام تراکنشها ذخیره و بهروزرسانی میشود. اولانچ نیز مانند بیت کوین و اتریوم، الگوهای جدیدی به جهان بلاک چین عرضه میکند.
برخلاف سایر شبکههای بلاک چین که فقط یک بلاک چین و یک مجموعه اعتبارسنج دارند، پروتکل اولانچ (Avalanche) شبکهای ناهمگِن از تعداد زیادی بلاک چین و مجموعههای مختلفی از اعتبارسنجها است.
درست همانطور که اتریوم به افراد اجازه میدهد اپلیکیشن غیرمتمرکزی ایجاد کنند که با یک قرارداد هوشمند تعریف شده است، اولانچ نیز به افراد اجازه میدهد اپلیکیشنهای غیرمتمرکزی راهاندازی کنند که یک ماشین مجازی (Virtual Machine) آنها را تعریف میکند. اما برخلاف اتریوم، در اولانچ، هر اپلیکیشن غیرمتمرکز روی بلاک چین مستقل خود اجرا میشود و هر بلاک چین توسط یک زیرشبکه (Subnet) بررسی و اعتبارسنجی میشود. زیرشبکه مجموعهای پویا و سفارشی از اعتبارسنجها است. با استفاده از این ویژگی میتوان بلاکچینهایی خصوصی ایجاد کرد.
برخلاف سایر شبکهها که شرایط و ضوابط مشارکت شبکه را به طور سختگیرانه در سیستم تحمیل میکنند، پلتفرم ارز دیجیتال Avalanche به افراد و مؤسسات این قدرت را میدهد که به راحتی برنامههای قدرتمند، قابلاعتماد و ایمن ایجاد کنند. همچنین آنها میتوانند شبکههای بلاکچین سفارشی با قوانین پیچیده یا شبکههای خصوصی یا عمومی که متناسب با کارکردهای آنها است را ارائه نمایند.
زیرشبکه ارز دیجیتال Avalanche چیست؟
زیرشبکه یا Subnet مجموعهای پویا از اعتبارسنجهایی است که برای دستیابی به اجماع در مجموعهای از بلاکچینها، با یکدیگر همکاری میکنند. هر بلاکچین دقیقاً با یک زیرشبکه اعتبارسنجی و پردازش میشود. هر زیرشبکه میتواند بهدلخواه تعدادی بلاکچین را اعتبارسنجی و تأیید کند. همچنین، هر نود (Node) میتواند عضوی از چندین زیرشبکه دلخواه باشد.
در پلتفرم ارز دیجیتال Avalanche تمامی اعضای تمام زیرشبکهها نیز باید عضوی از زیرشبکه پیشفرض باشند. برای عضویت در زیرشبکه پیشفرض، کاربر باید چند توکن آواکس (AVAX) استیک کند. به عبارت دیگر، تمام اعتبارسنجهای تمام بلاکچینها باید بلاکچینهای درونساختۀ پروتکل اولانچ را اعتبارسنجی و توکنهای آواکس را در آن Staking کنند.
توکن AVAX
توکن AVAX (آواکس) توکن اصلی و اختصاصی شبکه ارز دیجیتال Avalanche است. آواکس برای ایمنسازی شبکه از طریق Staking، پرداخت هزینهها و تأمین یک واحد محاسبه بین شبکههای ایجادشده بر بستر Avalanche استفاده میشود.
کارمزدهای مربوط به انواع عملیات در شبکه Avalanche از طریق توکن AVAX پرداخت میشوند و توکنهای مصرفشده سوزانده میشوند. بنابراین با این مکانیسم، عرضه توکن AVAX (آواکس) کنترل میشود.
جهت تبدیل شدن به یک تولیدکننده بلوک کامل در شبکه Avalanche و زیرشبکههای آن، حداقل به 2000 توکن (آواکس) AVAX نیاز است.
در تصویر زیر نمودارهای زمانبندی عرضه کوین AVAX (آواکس) را مشاهده میکنید. همچنین میتوانید اطلاعات بیشتر را در خصوص این توکن در سایت رسمی avax.network دنبال کنید.
تفاوت اولانچ با بلاکچینهای دیگر چیست؟
بهگفته امین گان سیرر (Emin Gün Sirer)، بنیانگذار اولانچ، اصلیترین وجه تمایز اولانچ با پروژههای دیگر، نوع اجماع (توافق) بر سر قوانین شبکه است.
انرژی مصرفی برای استخراج ارزهای دیجیتال، برابر با انرژی مصرفی در کل کشور ایرلند برآورد میشود. در نتیجه، سیستمهای مبتنی بر مکانیسم گواه اثبات کار (POW) دائماً بخش زیادی از ارزش اکوسیستم خود را به شرکتهای تولیدکننده انرژی میدهند. برای حفظ امنیت سیستمهای اثبات کار، دستگاههای ماینر را هرگز نمیتوان خاموش کرد. بنابراین، این مصرف سرسامآور انرژی نیز هرگز پایان نخواهد یافت.
پلتفرم ارز دیجیتال Avalanche (اولانچ) از طریق رأیگیری مکرر و گرفتن نمونه از رأیگیریها کار میکند. هنگامی که یک اعتبارسنج در تلاش است که تعیین کند آیا یک تراکنش باید پذیرفته یا مردود شود، از زیرمجموعهای تصادفی و کوچک از اعتبارسنجها میپرسد که نظر آنها در مورد پذیرش یا رد تراکنش موردنظر چیست. اگر تراکنش به عقیده اعتبارسنج نامعتبر و مردود باشد یا اعتبارسنج تراکنش متناقضی را ترجیح بدهد، این تراکنش را مردود اعلام میکند. در غیر این صورت، اعتبارسنج با پذیرش این تراکنش موافقت میکند.
سخن پایانی
Vitalik Buterin، خالق اتریوم، در خصوص شبکه ارز دیجیتال Avalanche میگوید:
من فکر میکنم بسیار عادلانه است که Avalanche و بیت کوین را به عنوان سطوح مشابهی از مقبولیت در نظر بگیریم. Avalanche دارای تکنولوژی واقعاً جالبی است.
پروتکل ارز دیجیتال Avalanche، محاسن تمامی پروتکلهای قبلی را در یک پروتکل خلاصه نموده است. در پروتکل ارز دیجیتال Avalanche چیزی در حدود دو ثانیه طول میکشد تا این پروتکل به قطعیت برسد. این بدان معنا است که تنها بعد از دو ثانیه، تراکنش شما پردازش و تأیید میشود. همچنین این پروتکل توانایی پردازش هزار الی ده هزار تراکنش در ثانیه را دارا است.
از همه مهمتر، در این پروتکل به خاطر مصرف ناچیز انرژی، آسیبی به طبیعت نخواهد رسید. این یعنی، اولانچ با محیط زیست سازگار است و انرژی را هدر نمیدهد.
دیدگاه خود را ثبت کنید