ارز دیجیتال سولانا Solana چیست؟
فهرست مطالب
هر کدام از ارزهای دیجیتال مدعی ارائه یک نوآوری منحصربهفرد به دنیای ارزهای دیجیتال و چیزی هستند که هیچ پروژه دیگری پیش از آن انجام نداده است. بسیاری از شما میدانید که بیشتر پروژههای ارز دیجیتال یا در برآورده کردن وعدههای خود شکست میخورند یا اصلاً هیچ وقت هیچ ارزش خاص و ویژهای نداشتهاند. ارز سولانا (Solana) که با نماد SOL شناخته میشود، از جمله معدود پروژههایی است که در این دسته قرار نمیگیرد.
سولانا یک پروژه ارز دیجیتال با رویکردی به نحوه کار بلاکچین است که به شکلی ریشهای متفاوت است. این پروژه روی عنصری تمرکز میکند که به حدی ساده است که به تعجب میافتید! یعنی «زمان». همانطور که در ادامه مشخص میشود، معرفی یک ساعت غیرمتمرکز برای یک بلاکچین ارز دیجیتال بیشتر از چیزی که تصور میشود، کارآیی دارد.
تاریخچه سولانا
داستان سولانا به یک ساحل آفتابی در کالیفرنیا به همین نام باز میگردد. ساحل سولانا در فاصله 30 دقیقهای شمال سن دیگو (San Diego)، یعنی جایی قرار گرفته که بنیانگذار و مدیر عامل سولانا، آناتولی یاکوفنکو (Anatoly Yakovenko) بیشتر عمرش را با کار کردن در زمینه مخابرات گذرانده است. این که بگوییم یاکوفنکو در 12 سال فعالیتش در شرکت کوالکام (Qualcomm) در توسعه تکنولوژی که در تمام گوشیهای هوشمند استفاده میشود نقشی کلیدی داشته است، نه تنها اغراق نیست که تا حدی هم کملطفی است.
یاکوفنکو در ابتدا به بیت کوین و اتریوم علاقه خاصی نداشت و این رمزارزها فقط توجه او را جلب کرده بودند. زمانی که او مشغول توسعه یک شبکه دیپ لرنینگ بود، به شکل مختصری هم بیت کوین استخراج کرد. در همین زمان در تجربهای که خودش آن را در سال 2017 در کتاب «رویای تبآلودی که با کافئین در ساعت 4 صبح شکل گرفته» توصیف کرده است، متوجه شد که تابع هشگذاری بیت کوین، یعنی SHA256، میتواند برای ساخت یک ساعت غیرمتمرکز روی یک بلاکچین، مورد استفاده قرار بگیرد.
یاکوفنکو سپس این مطلب را نظریهپردازی کرد که زدن مُهر یا برچسب زمانی به تراکنشها به احتمال قوی مقیاسپذیری بلاکچینهای ارز دیجیتال را افزایش خواهد داد، بدون اینکه امنیت یا غیر متمرکز بودن آنها را از بین ببرد. او میدانست امکان ساخت چنین چیزی وجود دارد؛ چراکه گوگل و اینتل هر دو تکنولوژیهای مشابهی در پایگاههای داده خود، ایجاد کرده بودند اگرچه به شکلی متمرکز. او وایتپیپر انقلابی سولانا را در نوامبر 2017 به شکلی بیسروصدا منتشر کرد.
ارز دیجیتال سولانا چیست؟
ارز سولانا یک بلاک چین ارز دیجیتال با عملکرد سطح بالا است که از قرارداد هوشمند و اپلیکیشنهای غیر متمرکز (DApps) پشتیبانی میکند. این ارز دیجیتال از یک نوع مکانیسم توافق جمعی گواهی سهم استفاده میکند که از تراکنشهای مهر زمان خورده برای به حداکثر رساندن کارایی بهره میگیرد و افراد به راحتی میتوانند وارد آن شوند.
این مشخصات به سولانا اجازه میدهد که 50 تا 65 هزار تراکنش را در ثانیه پردازش کند. حداکثر ظرفیت نظری آن 70 هزار تراکنش در ثانیه است که در مقایسه با 7 تراکنش در ثانیه بیت کوین و 15 تراکنش در ثانیه اتریوم خیرهکننده است. بر خلاف پروژههای مشابهی مثل پولکادات و اتریوم 2.0 (وقتی که افتتاح شود)، سولانا یک بلاکچین تک (لایه 1) است و فعالیتها را به چِینهای الحاقی دیگر (لایه 2) واگذار نمیکند.
تیم ارز دیجیتال Solana بلاک چین خود را با داشتن یک رؤیای بلندمدت در ذهن طراحی کردند. این از تجربه شخصی آناتولی یاکوفنکو نشئت گرفته که در زمان فعالیت در کوالکام شاهد بود که ظرفیت تکنولوژیهای مخابراتی از نظر کارآیی تقریباً هر سال دو برابر میشود. سولانا توسط شرکتی به همین نام که در سن دیگو کالیفرنیا قرار گرفته، توسعه یافته است. تیم سولانا شامل کارمندان سابق شرکتهای کوالکام، گوگل، اپل، مایکروسافت، و دراپباکس است. علاوه بر اینکه در آن از تکنولوژیهای پایگاه داده مشابه گوگل و مایکروسافت استفاده شده است، معماری آن نیز منبع الهام فایل کوین (Filecoin)، یک پروژه ارز دیجیتال ذخیره داده، شده است.
ارز دیجیتال Solana چطور کار میکند؟
هشدار: سولانا به شکل قابلتوجهی پیچیده است. اجازه بدهید با اصطلاحی شروع کنیم که احتمالاً قبلاً در ارتباط با این پروژه آن را شنیدهاید: گواهی تاریخ (PoH: Proof of History). گواهی تاریخ مانند گواهیهای مشابه، یک مکانیسم توافق جمعی نیست، بلکه یکی از اجزای مکانیسم توافق جمعی گواهی سهم سولانا محسوب میشود.
گواهی تاریخ شامل مهر زمانی زدن تراکنشها در هنگام اضافه شدن آنها به بلاکهای سولانا میشود. در هر 400 میلیثانیه یک بلاک جدید در سولانا ایجاد میشود (با 15 ثانیه اتریوم و 10 دقیقه بیت کوین مقایسه کنید). بدون اینکه وارد جزئیات فنی پیچیده شویم، ساعت غیرمتمرکزی که برای ارجاع در مهرهای زمانی مورد استفاده قرار میگیرد تابع هش SHA256 است. این تابع ممکن است برای شما آشنا باشد؛ زیرا همان تابعی است که در مکانیسم توافق جمعی گواهی کار بیت کوین مورد استفاده قرار گرفته است.
حالا اجازه بدهید بعضی از سوءتفاهمها را در مورد ارز دیجیتال سولانا برطرف کنیم. منابع بسیاری، مکانیسم توافق جمعی سولانا را گواهی سهم نیابتی (DPoS) معرفی میکنند. این درست نیست و تیم سولانا هم بارها به این موضوع اشاره کرده است. این البته اشتباهی است که به راحتی ممکن است پیش بیاید؛ چراکه بلاکچین سولانا قواعد متفاوتی (رهبران، معتبرسازندگان، آرشیورها و غیره) دارد. در حالی که ارزهای دیجیتال گواهی نیابتی در اصل این قواعد را به مشارکتکنندگان در شبکه واگذار میکنند، سولانا این کار را نمیکند. ساده بگوییم، تمام نودها در سولانا نقشی در تکمیل قواعد شبکه دارند.
رهبران و ویژگیهای استیک
برای مثال، رهبران در سولانا وظیفه تولید بلاکهای جدید را بر عهده دارند. رهبران بعد از هر 4 بلاک (1.6 ثانیه) تغییر میکنند. وقتی که یک نود در جایگاه رهبر قرار میگیرد، تا جایی که میتواند تراکنشهای بیشتری را در چهار بلاکی که تولید میکند قرار میدهد و به گروههای مرتبط نودها، که به آنها خوشههای سولانا (Clusters) میگویند، نشان میدهد که این بلاکها حاوی چه تراکنشهایی هستند. این نودها تراکنشها را با استفاده از مهرهای زمانی دیجیتال برای ارجاع معتبر میسازند و سپس به سرعت آنها را به نودهای مرتبط در شبکه منتقل میکنند.
در مقابلِ ارزهای دیجیتال دیگری که از گواهی سهم استفاده میکنند، برای نود بودن روی بلاکچین Solana نیازی به حداقل استیک وجود ندارد. طبیعتاً میزان پاداش بلاکهایی که دریافت میکنید متناسب با تعداد توکنهایی خواهد بود که روی شبکه استیک کردهاید. در حالی که انتخاب رهبران تا حدودی اتفاقی است، باز تعداد کوینهایی که دارید میتواند در احتمال رهبر شدن شما و تولید بلاکهای واقعی تأثیرگذار باشد. استیک نودهایی که رفتار بدی داشته باشند توقیف میشود و مبالغ توقیفشده به پاداش تولید بلاک اضافه میشود.
در حقیقت سولانا از 8 ویژگی کلیدی تشکیل شده است. یکی از آنها یعنی گواهی تاریخ تا اینجا پوشش داده شد. از 7 ویژگی باقیمانده، فقط 2 مورد ربطی به این مقاله ندارند. این موارد سیلول (Sealevel) و گلف استریم (Gulf Strem) هستند.
سیلول (Sealevel) امکان شناسایی سریع تراکنشهایی که همپوشانی ندارند و در عین حال پردازش آنها را ایجاد میکند. گلف استریم (Gulf Strem) امکان شناسایی تعداد کمی از رهبران آینده را ایجاد میکند و به این ترتیب انباشت تراکنشها میتواند پیش از تولید بلاکهای جدید امکانپذیر شود. اگر این بحثها حسابی گیجتان کرده، اجازه دهید با مثالی ساده به شما در درک بهتر نحوه کار ارز دیجیتال سولانا کمک کنیم.
مثال کارکرد ارز دیجیتال سولانا
یک شرکت کوچک با 180 (تعداد نود/معتبرسازندگان فعلی سولانا) کارمند را در نظر بگیرید. با اینکه دپارتمانهای مختلفی در این شرکت وجود دارند (برای مثال حسابداری، باربری و تحویل کالا، خدمات مشتریان و غیره)، هر کارمندی میداند چطور کار دپارتمانهای دیگر را انجام دهد. علاوه بر این، هر کارمند به صورت نیمهاتفاقی ممکن است برای رئیس شدن (رهبر) برای 1.6 ساعت پشت سر هم انتخاب شود و در این مدت باید مدارکی را که از سوی دپارتمانهای مختلف صادر میشوند امضا کند.
اگرچه اینکه چه کسی رئیس باشد تا حدی اتفاقی است، هر کارمندی یک پنجره کوچک روی صفحه کامپیوتر خود دارد که 10 فرد بعدی را نشان میدهد که به صورت موقت نقش رئیس را پر میکنند. این به آنها اجازه میدهد کارهای کاغذبازی خود را قبل از اینکه رئیس شوند به این کارمندها واگذار کنند تا بتوانند سریعتر کار خود را انجام بدهند (گلف استریم).
هر وقت که رئیس مدرکی را امضا میکند، این مدرک مهر زمانی میخورد و به دپارتمان مرتبط (خوشههای نود سولانا) ارجاع داده میشود تا دوباره بررسی شود و اگر تأیید شد وارد پایگاه داده شرکت شود. هر دپارتمان میتواند مدارک و اسناد خودش را همزمان با دپارتمانهای دیگر ایجاد کند؛ چراکه آنها با هم همپوشانی ندارند (سیلول). هر کارمندی نقشی در ذخیره این مدارک، در بررسی اعتبار آنها و اطمینان یافتن از اینکه رئیس به درستی کارش را انجام میدهد، دارد. به صورت کلی این نحوه کار سولانا است.
اصل قضیه در پروژه سولانا
نکته کلیدی که در مورد سولانا بهتر است به یاد داشته باشید این است که سولانا وظایف مختلف را به نودهای متفاوت روی شبکه واگذار میکند تا سرعت را بهبود ببخشد و تمام تراکنشها را برای اطمینان از اعتبار آنها مهر زمانی میزند. این یعنی یک خوشه از نودها (خوشه سولانا) میتواند مسئول میزبانی از یک پلتفرم مالی غیرمتمرکز مثل یونی سواپ (Uniswap) باشد و یک خوشه دیگر سولانا میتواند مسئول پردازش میکروتراکنشهای انجامشده در جهان مجازی دیسانترالند (Decentraland) باشد. این باعث میشود سولانا غیرمتمرکز، مقیاسپذیر و امن باشد؛ بدون اینکه ادعایی داشته باشد.
توکن ارز دیجیتال سولانا (SOL)
توکن ارز دیجیتال سولانا (SOL) ارز دیجیتال اختصاصی بلاکچین سولانا (Solana) است. این ارز دیجیتال برای پرداخت کارمزدهای شبکه سولانا سوزانده میشود. سولانا همچنین میتواند برای تبدیل شدن به یک نود بلاکچین مورد استیک قرار بگیرد.
در آینده، ارز دیجیتال سولانا برای رأیگیری در مورد تغییرات سولانا مورد استفاده قرار خواهد گرفت. در زمان نوشتن این مطلب هنوز به خاطر مستندسازی متناقض مشخص نیست که سولانا تورمی (inflationary) است یا غیرتورمی (deflationary)؛ با این حال به نظر میرسد غیرتورمی باشد.
کاردبردهای توکن SOL
توکن SOL توکن اختصاصی بلاکچین ارز دیجیتال سولانا (Solana) است. این شبکه از الگوریتم اجماع اثبات سهام استفاده میکند؛ لذا این شبکه به افرادی که این ارز را نگهداری نمایند پاداش میدهد. برای افزایش مقبولیت، تمامی کارمزدهای پرداختی، از طریق توکن SOL محاسبه میگردد. همچنین پس از دریافت کارمزد، توکنهای استفادهشده به عنوان کارمزد، سوزانده میشوند. این امر منجر به کاهش عرضۀ کل در طول زمان میگردد. ترکیب این دو ویژگی، باعث افزایش قیمت توکن SOL در درازمدت میشود.
پرداختهای خرد در سیستم توکن SOL با لامپورت (lamport) انجام میشود. یک لامپورت دارای ارزش 0.000000001 SOL است.
توکن SOL چند کاربرد اساسی در شبکه ارز دیجیتال Solana دارد:
- استیکینگ: با نگهداری و استیکینگ این توکن، میتوان ضمن کمک به شبکه، به صورت دورهای توکن SOL جدید دریافت نمود.
- کارمزد تراکنش: برای استفاده از این شبکه و ایجاد قرارداد هوشمند و انجام تراکنش، کاربر باید کارمزد را از طریق توکن SOL پرداخت نماید.
- رأیدهی و اجماع: در آینده امکان رأیدهی در شبکه فقط از طریق دارا بودن توکن SOL مقدور خواهد بود.
تأمین مالی خصوصی ارز دیجیتال سولانا
سولانا در مجموع پنج دور سرمایهگذاری داشته است که عرضه اولیه کوین عمومی جدیدترین آنها است. سولانا در مجموع این پنج مرحله توانسته 25 میلیون دلار تأمین مالی داشته باشد و حتی تضمین خرید مجدد را فقط با 20 سنت افت، به کسانی که سه ماه بعد از عرضه اولیه کوین مارس ثبت نام کرده و توکنهای خود را استیک کنند، صادر کرده است.
مرحله اول تأمین مالی در مارس 2018 انجام شد و در آن 80 میلیون سولانا در ازای 3.17 میلیون دلار (0.040 دلار برای هر سولانا) به فروش رسید. دومین تأمین مالی خصوصی در ماه ژوئن 2018 انجام شد که در آن 63 میلیون سولانا در ازای 12.63 میلیون دلار (0.20 دلار برای هر سولانا) به فروش رسید. سومین تأمین مالی خصوصی در ماه ژولای 2019 انجام شد و در آن 25 میلیون سولانا در ازای 2.13 میلیون دلار (0.22 دلار برای هر سولانا) به فروش رسید. آخرین مرحله تأمین مالی خصوصی هم در فوریه 2020 انجام شد و در آن 9 میلیون سولانا در ازای 2.29 میلیون دلار (0.25 دلار برای هر سولانا) به فروش رفت.
عرضه اولیه کوین سولانا
عرضه اولیه کوین سولانا در ماه مارس 2020 از طریق کوینلیست (CoinList) انجام شد. در این عرضه 8 میلیون سولانا در مقابل 1.76 میلیون دلار (0.22 برای هر سولانا) به فروش رفت. این فقط 1.6% از عرضه کل سولانا محسوب میشود. ارز دیجیتال سولانا دارای عرضه کلی ثابت 500 میلیون سولانا است. 36.2 درصد از این عرضه کلی (حدود 160 میلیون سولانا) در چهار مرحله فروشی که در بالا ذکر شد، به سرمایهگذاران خصوصی فروخته شده است.
12.8 درصد (حدود 65 میلیون سولانا) هم به تیم سولانا اختصاص یافته است. 10.4 درصد (حدود 52 میلیون سولانا) به بنیاد سولانا اختصاص یافته که یک مؤسسه غیرانتفاعی است که روی آموزش و سازگاری بلاکچین متمرکز است. آن 39 درصد باقیمانده (حدود 195 میلیون سکه) هم به جامعه کاربران سولانا (پاداشهای نودهای معتبرسازنده) تعلق گرفته است. در حالی که منابع تیم به آهستگی در طول دو سال آزاد میشود، بین 1 ژانویه تا 7 ژانویه 2021، تمام توکنهای سولانا به گردش در آمده است.
خوشه ارز دیجیتال سولانا چیست؟
خوشه، مجموعهای از رایانهها است که با هم کار میکنند و میتوانند از نقاط مختلف به عنوان یک سیستم واحد فعالیت داشته باشند. خوشه سولانا مجموعهای از رایانههای مستقل است که برای تأیید خروجی برنامههای غیرقابل اعتماد و ارسالشده توسط کاربر، با هم کار میکنند (و گاهی اوقات علیه یکدیگر فعال هستند). یک خوشه سولانا وقتی استفاده میشود که کاربر بخواهد سابقهای تغییرناپذیر از وقایع را ذخیره کند یا تفسیرهای کدنویسیشدۀ آن رویدادها را حفظ نماید. خوشه، رکوردی از وقایع را به نام دفتر ایجاد میکند که برای همیشه حفظ خواهد شد. تا وقتی کسی در جایی از دنیا یک کپی از دفتر را نگهداری میکند، خروجی برنامههای آن برای همیشه قابل تولید خواهد بود. خوشهها در بلاکچین سولانا مشابه فول نودهای بیت کوین عمل میکنند.
تحلیل قیمت ارز دیجیتال سولانا
در ماه آپریل 2020 سولانا با قیمت حدود 1 دلار برای هر سولانا وارد بازار شد. اگرچه معامله آن روی بایننس به سرعت امکانپذیر شد، قیمت سولانا به سرعت تا حدود 60 سنت افت کرد و تا ماه ژولای در همان سطح باقی ماند. اواخر ژولای مشخص شد که افتیایکس (FTX) صرافی محبوب مشتقات ارزهای دیجیتال، صرافی غیرمتمرکز خود سروم (Serum) را روی بلاکچین سولانا افتتاح میکند. این در ماه بعد باعث افزایش قیمت ارز دیجیتال سولانا (SOL) تا 5 دلار شد.
اگرچه قیمت Solana پس از آن تا سطح 3 دلار اصلاح داشت، اما سولانا همچنان در یک روند صعودی ملموس قرار دارد.
در صفحه قیمت ارز دیجیتال سولانا (Solana) میتوانید به صورت لحظهای قیمت SOL و دیگر اطلاعات مربوط به آن را مشاهده کنید.
خرید ارز دیجیتال Solana
اگر به دنبال راهی مطمئن برای دست پیدا کردن به ارز دیجیتال سولانا هستید، فقط یک گزینه در اختیار دارید: صرافی بایننس. حجم معاملات ارز دیجیتال Solana در صرافیهای دیگر بسیار کم است و این صرافیها از حسن اعتبار مناسبی نیز برخوردار نیستند (اسم نمیبریم!).
کیف پولهای رمزارز سولانا
متأسفانه در حال حاضر تعداد زیادی کیف پول ارز دیجیتال که از سولانا پشتیبانی کند وجود ندارد. تا جایی که به کیف پولهای نرمافزاری مربوط میشود، گزینههای کاربران به تراست والت محدود میشود. تنها کیف پول سخت افزاری هم که در حال حاضر از سولانا پشتیبانی میکند لجر نانو اس است. یک کیف پول وب سولانا به نام سولفلیر (SolFlare) نیز در دسترس است که یک کیف پول غیروثیقهای است و توسط جامعه کاربران سولانا توسعه یافته است.
نقشه راه سولانا
سولانا در حال حاضر هیچ نقشه راه دقیقاً مشخصی ندارد. آخرین نقشه راهی که داشتند مشخص کرد که تمام اهداف را از دست دادهاند. این البته بدون دلیل هم نیست. آناتولی یاکوفنکو در ماه مارس امسال اعلام کرد که درست هر چیزی که میشد در توسعه سولانا بد از آب در بیاید، بد در آمد. شبکه اصلی سولانا همچنان در نسخه بتا است.
با وجود عقب افتادن توسعه برخی ویژگیها، سولانا توانست چند شراکت جدی را ایجاد کند. همکاری آنها با صرافی غیرمتمرکز سروم به خصوص از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چراکه تیم افتیایکس قبل از انتخاب سولانا روی چندین گزینه جایگزین نیز تحقیق کرده است. دومین شراکت عمده با چین لینک (Chainlink) صورت گرفته که با سولانا مشغول ساخت یک اوراکل فوق سریع است. این اوراکل برای استفاده ارزانتر است و دادههای قیمت را در هر بلاک سولانا با سرعت 400 میلیثانیه بهروزرسانی میکند. همین اواخر هم سولانا یک شراکت عمده با تتر ایجاد کرد تا این استیبل کوین را وارد اکوسیستم سولانا کند.
دلیل فقدان برنامه زمانی
یاکوفنکو اخیراً در یک مصاحبه اهداف سولانا را تشریح کرده است. بیشتر این اهداف روی دستیابی به امکان پردازش مؤثر صدها میلیون کاربر و صدها هزار اپلیکیشن غیر متمرکز (DApp) تأکید دارند. در یک سطح فنیتر، تیم سولانا میخواهد زمان تولید بلاک را به تنها 80 میلیثانیه کاهش دهد. آنها همچنین امیدوار هستند اجرای معاملات ارز دیجیتال در چارچوب زمانی 1 میلیثانیهای را در صرافیهای غیرمتمرکزی که روی بلاکچین سولانا ساخته میشوند، امکانپذیر سازند. جهت مقایسه بد نیست توجه داشته باشیم که کوچکترین چارچوب زمانی معاملاتی بایننس 1 دقیقه است.
به هر ترتیب پروژه سولانا بر مبنای هیچ برنامه اعلامشدهای پیش نمیرود. اگرچه بحثهایی در مورد بهکارگیری حاکمیت جامعه کاربران در شبکه به تمام دارندگان توکن ارز دیجیتال سولانا مطرح شده است، هنوز هیچ برنامه حاکمیت مشخص و تاریخ عرضهای از سوی تیم سولانا مشخص نشده است.
سخن پایانی
ارز سولانا (Solana) اولین پروژهای نیست که چنین اهداف بزرگی را در نظر دارد. فقط معدود رمزارزهایی بودند که به سبب ماهیت کاربردیشان، به لحاظ قیمتی رشد بالایی را ثبت کردند. از طرفی هم ایجاد نوآوریهای جدید توسط شرکت Solana و همچنین تیم اجرایی قوی این پروژه، میتواند نشاندهندۀ آینده روشن ارز دیجیتال Solana باشد.
سازنده سولانا در یک مصاحبه به نکتهای اشاره میکند که تمام افراد لازم است به آن فکر کنند: اگر صرافیهای غیر متمرکز کارآیی بیشتری از صرافیهای متمرکز پیدا کنند چه میشود؟ پاسخ مطمئناً این است که صرافیهای ارز دیجیتال متمرکز با این اتفاق به سوی بلاک چین غیر متمرکز که کارآیی بیشتری دارد منتقل میشوند. سولانا برای این ساخته شده تا همین بلاکچین باشد و شانس جنگیدن برای این عنوان را دارد.
تنها مشکل آشکار با سولانا، فقدان برنامه زمانبندی انتشار آن است. بازسازی تصویری این انتشار میتواند یکی از مهمترین تصاویر در دنیای ارزهای دیجیتال باشد. تعداد توکنهای در دسترس از 15% عرضه در طول یک هفته به کل عرضه میرسد! درک اینکه چطور ممکن است این اتفاق تأثیری منفی روی قیمت (حداقل در کوتاهمدت) نداشته باشد خیلی سخت است. این پرسش که آیا سولانا میتواند بهتر از رقبایی مثل اتریوم 2.0 و پولکادات عمل کند نیز اهمیت خود را دارد. اگرچه این پروژه به عدم استفاده از لایه 2 بلاکچین در مقابل آنها افتخار میکند، واقعیت این است که کاربران معمولی یک اپلیکیشن غیر متمرکز قرار نیست ببینند چه زیرساختی برای ارائه اپلیکیشنها به کار رفته است. این قبیل ریزبینیها در صورتی که با هشیاری مدیریت نشوند، میتوانند منجر به افت سولانا شوند.
اول اینکه سولانا تیم منسجمی دارد که تفکر رو به جلویی دارند. دوم، اگر چه سولانا هنوز در نسخه بتا است، ثابت کرده بیشتر از یک رابط کاربری با بیش از 3.5 میلیارد تراکنش تأییدشده تا به حال است. سوم، این شرکت شروعی فروتنانه دارد و چند صد میلیون دلار پول از سرمایهگذارانی که میخواهند سودی سریع بردارند دریافت نکرده است. وقتی این موارد را کنار هم بگذاریم، همه به یک چیز اشاره دارند و آن چیزی جز نتایج خوب نیست.
دیدگاه خود را ثبت کنید