متاورس (Metaverse) یا دنیای دیجیتال چیست؟ تأثیر متاورس بر ارزهای دیجیتال
فهرست مطالب
مقدمه
این روزها، متاورس (Metaverse) یا جهان دیجیتال دیگر فقط یک اصطلاح علمی-تخیلی نیست؛ چراکه فناوریهای نوظهور زندگی ما را تغییر دادهاند و وجود چنین جهانی دیگر غافلگیرکننده نیست. اینترنت، تلفن هوشمند و محیطهای ابری، تنها تعدادی از این فناوریها هستند که همگی در ابتدا علمی-تخیلی محسوب میشدند، ولی اکنون وجود دارند و شیوه انجام امور مختلف را متحول کردهاند. به احتمال زیاد، اتفاق بزرگ بعدی عصر دیجیتال در راه است که با آن میتوان زندگی روزمره را تغییر داد. این اتفاق بزرگ، متاورس نام دارد.
اما متاورس چیست و چرا تا این اندازه اهمیت دارد؟ کدام شرکتها در متاورس حضور دارند؟ جایگاه ارزهای دیجیتال در متاورس به چه صورت است؟ برای یافتن پاسخ این سؤالات با ما در ادامه این مطلب همراه باشید.
متاورس (Metaverse) چیست؟
متاورس ترکیبی از فناوریهای واقعیت مجازی (virtual reality)، واقعیت افزوده (augmented reality) و اینترنت است. مثالهای مختلفی از متاورس وجود دارد که ممکن است از قبل با آنها آشنایی داشته باشید، مانند بازیهای ویدیویی محبوبی همچون روبلاکس (Roblox)، فورتنایت (Fortnite) و انیمال کراسینگ (Animal Crossing).
اصطلاح متاورس برای اولین بار در رمان علمی-تخیلی تصادف برفی (Snow Crash)، نوشته نیل استفنسون (Neal Stephenson) در سال ۱۹۹۲ میلادی مطرح شد، جایی که دو راننده برای نجات خود از کابوسآباد سرمایهگرایی، از آن عبور میکنند.
آیندهپژوهان بسیاری تصور میکنند متاورس شبیه مواردی است که در داستانهای علمی-تخیلی مانند بازیکن شماره یک آماده (Ready Player One) به تصویر کشیده شده است. در حال حاضر، هیچ کس به طور دقیق نمیداند که Metaverse چگونه خواهد بود، اما بسیاری از ویژگیهای اصلی آن مشخص شده است؛ متاورس جهانهای فیزیکی و مجازی را در بر میگیرد، بر یک اقتصاد کاملاً کارآمد متمرکز است و به کاربران اجازه میدهد که با سهولت نسبی در مکانهای مختلف آن حرکت کنند و کالاهای خریداریشده و آواتارهای خود را نگهداری نمایند.
مانند یک پارک مجازی که هیچ محدودیتی در اندازه و خلاقیت آن وجود ندارد، در Metaverse نیز کاربران قادر خواهند بود با هزاران نفر دیگر، به صورت همزمان و یکپارچه، از مکانی به مکان دیگر بروند.
چرا متاورس تا این اندازه اهمیت دارد؟
حتی اگر متاورس نتواند به چشماندازی که بسیاری برای آن تصور میکنند دست یابد، اساساً میتواند نحوه تعامل ما با دنیای دیجیتال را تغییر دهد. یک تجربه مجازی جمعی میتواند فرصتهای جدیدی را برای تولیدکنندگان محتوا، گیمرها و هنرمندان به ارمغان بیاورد؛ به همان روشی که توکن های غیر قابل تعویض (NFT) نه تنها اقتصاد تولیدکنندگان محتوا را تغییر دادند، بلکه آن را از نو ساختند.
جهان مجازی یا Metaverse میتواند به یک صنعت تریلیون دلاری تبدیل شود. متاورس میتواند محلی برای سرگرمی، تجارت و برای برخی، حتی محل کار باشد. در واقع، متاورس به عنوان توسعهای از اینترنت توصیف نمیشود، بلکه جایگزینی برای آن است که با استفاده از فناوری بلاکچین و برنامههای غیر متمرکز (DApp) ساخته میشود.
متیو بال (Matthew Ball)، سرمایهدار و مقالهنویس، در رابطه با متاورس مینویسد:
متاورس دروازهای برای تجربیات دیجیتالی، مؤلفه کلیدی همه تجربیات فیزیکی و پلتفرم بزرگ بعدی برای کار خواهد بود.
بال معتقد است که متاورس نیروی محرکه ایجاد نسل جدیدی از شرکتها خواهد بود؛ مشابه آنچه که با رونق گرفتن اینترنت روی داد. همانطور که با ظهور پلتفرمهای دیجیتال مشاهده کردیم، این امر میتواند منجر به سقوط رهبران فعلی صنعت شود.
ورود فیسبوک به دنیای دیجیتال
در اواخر ماه ژوئن، مارک زاکربرگ (Mark Zuckerberg) به کارکنان خود در فیسبوک گفت که برای تحقق Metaverse کار خواهند کرد. این شرکت تیمی از مدیران خود را برای هدایت این پروژه گردآوری کرده است که از جمله آنها میتوان به ویشال شاه (Vishal Shah)، مدیر محصول اینستاگرام و ویوک شارما (Vivek Sharma) و جیسون روبین (Jason Rubin) از فیسبوک گیمینگ (Facebook Gaming) اشاره کرد.
در مصاحبهای با وبگاه فناوری ورج (The Verge)، زاکربرگ از جاهطلبیهای خود در مورد آنچه که متاورس میتواند باشد، گفت. وی در مورد ایده فضاهای کاری مجازی که آن را «دفتر کاری بینهایت» مینامد، صحبت کرد. زاکربرگ معتقد است که کار در واقعیت مجازی امکان انجام چند وظیفه را فراهم میکند و ملاقات در محیطی مجازی و Metaverse میتواند مشارکتی و پربارتر باشد. به گفته زاکربرگ، تماسهای ویدیویی با برنامههایی همچون زوم (Zoom) محدودیتهای بسیاری دارند و به همین دلیل، وی در صورت امکان ترجیح میدهد که جلسات خود را به صورت واقعیت مجازی انجام دهد.
زاکربرگ همچنین مطرح کرد که متاورس چگونه میتواند راهحلهایی را برای نابرابریهای اجتماعی ارائه دهد. با استناد به نتایج تحقیقات راج چتی (Raj Chetty)، استاد اقتصاد در دانشگاه هاروارد، زاکربرگ گفت که موقعیت جغرافیایی افراد ارتباط زیادی با فرصتهای مالی آنها دارد. با این حال، دنیای متاورس این ایده را به نوعی زیر پا میگذارد و با پیشرفت فناوریهای واقعیت مجازی و افزوده، امکان انجام کار به صورت از راه دور فراهم میشود.
زاکربرگ گفت فیسبوک قصد دارد با سرمایهگذاری در این فناوریها، پیشگام این مسیر باشد. فیسبوک در حال حاضر مالک اکیولیوس (Oculus) است که هدست واقعیت مجازی محبوب Quest را میسازد. به گفته زاکربرگ، اگرچه فناوری واقعیت مجازی هنوز راه زیادی در پیش دارد، اما تا پایان این دهه برای قابلیتهای متاورس آماده خواهد بود.
سایر غولهای فناوری پا به Metaverse میگذارند!
هیچ شخص یا شرکتی کنترل Metaverse را بر عهده نخواهد داشت، اما غولهای دنیای فناوری در حال حاضر ایدههای خود را در مورد آینده این جهان مجازی مطرح کردهاند. در این میان، شرکتهای بزرگی همچون گوگل، مایکروسافت، سامسونگ و سونی در انجمن XR به فیسبوک ملحق شدهاند؛ کنسرسیومی متشکل از شرکتهای بزرگ فناوری که هدف آن، شکل دادن به آینده واقعیت تجربی (experiential reality) است.
بخش گیمینگ در بسیاری از جهات از سایر فناوریهای مربوط به متاورس جلوتر است و میتواند پیشگام این حوزه باشد. سالها است که بازیهای ویدیویی به مفهوم اقتصاد درون بازی متمایل شدهاند؛ جایی که گیمرها میتوانند کالاهایی را بخرند و بفروشند که هیچ ارزشی در جهان خارج از بازی ندارند. یک مثال قدیمی از بازیهای موفق اینچنینی، بازی اتومبیلدزدی بزرگ ۵ (Grand Theft Auto V) است. با اینکه بیش از هشت سال از انتشار آن میگذرد، این بازی در سال ۲۰۲۰ به لطف یک جامعه آنلاین بزرگ که هنوز هم در دنیای گیمینگ فعال است، بیش از یک میلیارد دلار سود کسب کرد.
متاورس قصد دارد اقتصاد درون بازیها را با استفاده از فناوری تجربه مجازی، به یکدیگر متصل کند. بر خلاف دنیای بازیهای ویدیویی، متاورس هدفمحور نیست. رابطه ما با آن بیشتر شبیه رفتار ما با اینترنت است تا نوعی بازی نقشآفرینی مجازی.
جایگاه ارزهای دیجیتال در متاورس
در پشت صحنه متاورس، تقاضا برای ارائه هویت بدون مجوز (Permissionless)، خدمات مالی و مبادله سریع وجود دارد. دادهها باید ذخیره شوند و در اختیار میلیونها کاربر قرار گیرند. پاسخ این مشکلات در فناوری رمزارزها نهفته است.
شرکتهایی مانند شرکت دیسنترالند (Decentraland) و شرکت سندباکس (The Sandbox) دنیای مجازیای را توسعه دادهاند که در آن، کاربران میتوانند آیتمهای دیجیتال را ایجاد و از آنها درآمد کسب کنند. ارز دیجیتال اختصاصی جهان مجازی دیسنترالند MANA نام دارد که در صرافیهایی مانند کوین بیس (Coinbase) در دسترس است.
در متاورس، توکنهای NFT نقش اساسی ایفا میکنند و به افراد، مالکیت کامل شخصیتها، آیتمهای درون بازی و حتی زمینهای مجازی را میدهند. در ماههای اخیر، توکن NFT یک زمین مجازی ۲۵۹ قطعهای در دیسنترالند، با قیمت بیش از ۹۰۰ هزار دلار فروخته شد.
در نهایت، خرید و فروش کالاهای مجازی مربوط به بازیها و جهانهای مختلف در بازارهای تعاملپذیر امکانپذیر خواهد بود. بنابراین، ممکن است کسی بتواند قطعه زمین مجازی خود در دنیای دیسنترالند را بفروشد و از درآمد بهدستآمده برای خرید آیتمهای بازی فورتنایت استفاده کند. به این ترتیب، ارزهای دیجیتال میتوانند به عنوان تنها پول قانونی در Metaverse استفاده شوند و تمامی اشیای مجازی و اقلام نامشهود در قالب توکن NFT بیان گردند.
در همین راستا، آرتور مادرید (Arthur Madrid)، مدیرعامل و بنیانگذار سندباکس، میگوید:
من فکر میکنم مردم واقعاً از میزان پولی که گیمرها در قالب داراییهای دیجیتال خرج میکنند، غافلگیر شوند. صدها، هزاران و احتمالاً میلیونها دلار صرف داراییهای دیجیتالی شده است. من فکر میکنم تبدیل این داراییها به NFT و ایجاد اقتصاد مبتنی بر توکنهای NFT، اقتصاد دیجیتالی موجود را به سطح جدیدی میرساند.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی Metaverse، اهمیت آن، حضور غولهای بزرگ فناوری در این جهان و نقش ارزهای دیجیتال در آن پرداختیم.
اگرچه هیچ کس نمیتواند دقیقاً پیشبینی کند که متاورس و آینده آن چگونه خواهد بود، اما اهمیت ارزهای دیجیتال برای رشد آن قطعی است. همانند توسعه فناوریهایی مانند واقعیت مجازی و روشهایی که رهبران فعلی صنعت مانند فیسبوک در آن دخیل هستند، پیشرفت فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال نیز نقش مهمی در شکلگیری متاورس خواهد داشت.
دیدگاه خود را ثبت کنید
خداقوت مطلب عالی بود به سایت ماهم سربزنید