تحلیل آن چین یا درون زنجیره ای (On Chain) چیست؟
فهرست مطالب
مقدمه
نکته حائز اهمیتی که در مورد بلاکچین وجود دارد این است که تمامی دادههای مربوط به تراکنشها برای عموم در دسترس و قابل استفاده است و به همین دلیل میتوان از این دادهها در موارد مختلفی همچون تحلیل، یادگیری ماشین (Machine learning)، علوم داده و … استفاده کرد. در حقیقت رمزارزها تنها داراییهایی هستند که تمامی مبادلات و سرمایهگذاریهای مربوط به آنها از طریق دسترسی به یک دفتر کل توزیع شده در دسترس و قابل تحلیل و بررسی است. به تحلیلی که با استفاده از دادههای موجود در شبکه بلاکچین هر رمزارز صورت میگیرد، تحلیل درون زنجیره ای یا on-chain analysis یا آن چین دیتا گفته میشود.
با توجه به امکان دسترسی به دادههای مالی که از طریق بلاکچین برای کاربران فراهم شده است، تحلیلگران میتوانند از اطلاعات موجود برای تحلیل و بررسی فعالیتها و کاربردهای شبکه در یک بازه زمانی مشخص بهره بگیرند. همچنین در خلال تحلیل این اطلاعات، تحلیلگران به یک دید کلی از احساسات و رفتارهای دیگران نیز دست پیدا میکنند.
در این مقاله قصد داریم به توضیح مفهوم تحلیل درون زنجیره ای یا آن چین بپردازیم و در نهایت بررسی کنیم که تحلیل On chain بر معاملات تریدرهای این حوزه چه تأثیرات مثبتی خواهد داشت؟!
تحلیل درون زنجیره ای یا تحلیل On-chain چیست؟
تحلیل درون زنجیره ای یک زمینه نوظهور است که با استفاده از آن میتوان به بررسی عوامل بنیادین، سودمندی و تراکنشهای یک رمرزارز و شبکه بلاکچین آن پرداخت. تحلیلگرانی که از آن چین دیتا (on-chain data) استفاده میکنند، در تلاشاند که با افزایش و بهبود درک خود از شبکه و تحلیل و بررسی پارامترهای مختلف، پیشبینی بهتری از حرکات قیمتی یک رمزارز در آینده داشته باشند. معمولاً در تحلیل درون زنجیره ای مواردی همچون حجم تراکنشها، جزئیات استخراج همچون پاداش بلاک، وابستگیهای قیمتی، ورود و خروج سرمایه از صرافیها و موارد مشابه دیگر بررسی میشوند.
تحلیل On chain چیزی مشابه با تحلیل فاندامنتال است، با این تفاوت که در تحلیل آن چین از دادهها و اطلاعات موجود در بلاکچین برای تعیین ارزشمندی یک شبکه استفاده میشود؛ این در حالی است که در تحلیل فاندامنتال به تعیین ارزش واقعی یک پروژه یا شرکت پرداخته میشود.
به طور خلاصه میتوان گفت یکی از مهمترین موارد استفاده از دادههای On chain استفاده از دادههای مربوط به تراکنشها و کیف پولها برای تعیین ارزشمندی یک شبکه است. به عبارت دیگر این کار به جلوگیری از ورود و سرمایهگذاری در یک رمزارز یا پروژه به دلیل توجه به تبلیغات اغراقآمیز کمک میکند.
معرفی وبسایتهای ارائهدهنده داده On chain
در این بخش به معرفی برخی از سایتهای ارائهدهنده خدمات On chain میپردازیم.
Coinmetrics
این وبسایت به ارائه خدمات رایگان در زمینه دادههای درون زنجیرهای برای 37 دارایی رمزارزی پرداخته است و از پیشگامان حوزه آن چین دیتا محسوب میشود.
Look into bitcoin
وبسایت look into bitcoin، منبعی رایگان برای مدلسازی چرخه بازار بیت کوین و پارامترهای درون زنجیره ای است.
Glass node
در این وبسایت برخی از امکانات اولیه مربوط به اطلاعات درون زنجیره ای به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار گرفته است اما برای دسترسی به امکانات پیشرفتهتر باید مبلغی را پرداخت کنید.
In to the block
این وبسایت گسترۀ وسیعی از امکانات و ابزارهای تحلیلی همچون تحلیل درون زنجیرهای برای بسیاری از رمزارزها، دادههای لیست سفارشات و تحلیل سنتیمنتال را پوشش میدهد.
Sentiment/Sanbase
سنتیمنت یکی دیگر از وبسایتهای ارائهدهنده آن چین دیتا و دادههای مربوط به تحلیل درون زنجیرهای است که میتوانید برای دسترسی به برخی اطلاعات از این وبسایت استفاده نمایید.
CQ.live
وبسایت CQ.live چیزی است که هر تریدری باید آن را بشناسد و از آن استفاده کند. این وبسایت یکی از ابزارهای مهم در بررسی جریان نقدینگی در صرافیها، فعالیت ماینرها و … است.
محدودیتهای استفاده از تحلیل درون زنجیره ای
در ادامه به برخی از محدودیتهای تحلیل درون زنجیره ای میپردازیم:
- تاریخچه دادههای موجود برای بیت کوین مربوط به چیزی حدود یک دهه و دادههای برخی دیگر از رمزارزها حتی به کمتر از این مدت برمیگردد. بر همین اساس ممکن است برخی از دادهها کمتر قابل اعتماد باشند یا در صورت وجود دادههای متناقض، تفسیر آنها تغییر یابد.
- راهحلهای لایه دو مقیاس پذیری مثل لایتنینگ یا سایدچینها پتانسیل تغییر شکل حجم تراکنشها را دارند. با توجه به اینکه این موارد در دادههای درون زنجیره ای اندازهگیری و در نظر گرفته میشوند، ممکن است در طول زمان تغییر کنند یا دقت کافی را نداشته باشند.
- تحلیل درون زنجیره ای یا تحلیل آن چین برای تریدرهای کوتاهمدت و اسکالپرها مناسب نیست و سیگنالهای حاصل از این تحلیلها جهت استفاده در بازههای زمانی بلندمدت مناسبتر است. این بدان معنا نیست که تریدرهای کوتاهمدت هیچ بهرهای از این نوع تحلیل نمیبرند، بلکه این دسته از تریدرها نیز با استفاده از برخی پارامترهای دادههای درون زنجیره ای یا با ادغام این نوع تحلیل با دیگر ابزارها، اندیکاتورها یا انواع دیگر تحلیل همچون تحلیل تکنیکال، به نتایج مفیدی دست خواهند یافت.
8 پارامتر مهم در تحلیل درون زنجیره ای
در این بخش قصد داریم به بررسی جزئیات هشت پارامتری که در تحلیل های درون زنجیره ای از آنها استفاده میشود بپردازیم. یکی از برنامههایی که میتوانید جهت بررسی این پارامترها استفاده نمایید، MLQ APP است. اطلاعات موجود در این برنامه از Into the Block گرفته شده است. برای استفاده از این برنامه کافی است یک آدرس ایمیل داشته باشید. در ادامه به جزئیات این پارامترها خواهیم پرداخت:
بعد از ورود به برنامه در قسمت خلاصه کوین مروری بر برخی از پارامترهای مرتبط و مهم برای هر رمزارز آورده شده است. به عنوان مثال تصویر زیر مربوط به ارز دیجیتال بیت کوین (BTC) است.
رفتار سرمایهگذاران نسبت به قیمت بازار
اولین پارامتر موجود در این قسمت، نشاندهندۀ مقایسۀ میانگین قیمت خرید آدرسهای دارای موجودی، با قیمت فعلی است. اگر قیمت میانگین خرید آدرسی از قیمت فعلی کمتر باشد، به اصطلاح In the money و اگر قیمت میانگین خرید آدرسی از قیمت فعلی بالاتر باشد، به اصطلاح Out of the money نامیده میشود. همانطور که در شکل زیر میبیند، میانگین این آدرسها به صورت درصدی نمایش داده میشود.
توزیع دارایی هولدرها
این پارامتر نشاندهنده میزان عرضه در گردشی است که در اختیار نهنگها یا سرمایهگذاران یک رمزارز قرار دارد. این شاخص میزان آدرسهایی را که بیش از یک درصد از عرضه کل را در اختیار دارند نشان میدهد.
وابستگی قیمت با بیت کوین
این پارامتر وابستگی بین یک دارایی رمزارزی و بیت کوین را بر اساس دادههای آماری 30 روزه نشان میدهد. به عنوان مثال در تصویر زیر وابستگی قیمتی بین اتریوم و بیت کوین آورده شده است.
توزیع سرمایه گذاران بر اساس مدت نگهداری رمزارز
این پارامتر در تحلیل داده های درون زنجیره ای نشاندهنده توزیع مالکیت یک دارایی بر اساس مدت هولد یا نگهداری آن دارایی است. در این دستهبندی، آدرسهای نگهداریکننده یک رمزارز بر اساس مدت نگهداری از آن به سه دسته تقسیم میشوند:
بیش از یک سال: هولدرها
1 تا 12 ماه: سرمایهگذار میانمدتی
کمتر از یک ماه: تریدر
تراکنشهای بیشتر از 100 هزار دلار
این پارامتر نشاندهنده تمامی تراکنشهای بیشتر از 100 هزار دلار در هفت روز گذشته است. همانطور که در شکل زیر میبینید 119.36 میلیارد دلار از تراکنشهای انجامشده مربوط به تراکنشهای با ارزش بیش از 100 هزار دلار در هفت روز گذشته در شبکه بیت کوین هستند.
جغرافیای تراکنشها
این پارامتر نشاندهنده تعداد تراکنشهای انجامشده در منطقه زمانی غرب جغرافیایی در مقایسه با تعداد تراکنشهای انجام شده در منطقه شرق جغرافیایی در 14 روز گذشته است.
ورود جریان نقدینگی به صرافی
نشاندهنده مقدار ورودی جریان نقدینگی به صرافیهای برتر بازار در هفت روز گذشته است.
خروج جریان نقدینگی از صرافی
نشاندهنده مقدار خروجی جریان نقدینگی از صرافیهای برتر بازار در هفت روز گذشته است.
استفاده از آن چین دیتا در ترید
در قسمتهای قبلی به بررسی مفهوم تحلیل درون زنجیره ای و وبسایتهای ارائهدهنده این اطلاعات پرداختیم. تریدرها و تحلیلگران مختلف میتوانند بر اساس اهداف و نوع نیاز خود از هر یک از این اطلاعات و دادهها در تصمیمگیریها و معاملات خود استفاده کنند. به عنوان مثال میزان ورود و خروج دارایی به یک رمزارز یا انتقال دارایی از کیف پولها به صرافی و یا دیگر فعالیتهای افراد در شبکه میتواند تعیینکننده آیندۀ قیمتی رمزارزها باشد.
توجه داشته باشید که استفاده از تحلیل درون زنجیره ای به تنهایی نمیتواند برای تمامی بازههای زمانی و انواع تریدرها مناسب باشد و هر کسی موظف است با توجه به نوع نیاز، استراتژی و برنامه معاملاتی خود این تحلیل را با انواع دیگر ابزار، اندیکاتور یا تحلیل ادغام نماید.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی تحلیل درون زنجیره ای یا On-chain analysis پرداختیم. همانطور که گفته شد، تحلیل درون زنجیره ای چیزی شبیه به تحلیل فاندامنتال است، با این تفاوت که در تحلیل فاندامنتال به بررسی ارزشمندی یک شرکت یا پروژه پرداخته میشود اما در تحلیل آن چین بررسی ارزشمندی یک شبکه با استفاده از دادههای بلاکچین آن صورت میگیرد. به عبارت دیگر به جای بررسی صورتهای مالی، جریان مالی، شرح درآمد و غیره، در تحلیل On chain به بررسی تراکنشها، اطلاعات کیف پولها، ورود و خروج دارایی و وضعیت نهنگهای بازار پرداخته میشود.
علیرغم وجود مزایای بسیار در این نوع تحلیل، مواردی نیز وجود دارد که باید هنگام بررسی این اطلاعات در نظر گرفته شود. به عنوان مثال نتایج حاصل از این اطلاعات برای استفاده در بازه زمانی بلندمدت مناسب است و به تنهایی برای تریدرهای کوتاهمدت مناسب نخواهد بود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
بسیار مطلب مفید و فوق العاده کاربردی بود با تشکر از شما
خیلی ممنون از توجه و محبت شما
فووق مفید . مخصوصا معرفی منابع
عالی بود
ممنون از شما
با سلام وخسته نباشید مقاله بسیار علمی و جالبی بود لذت بردم از مطالعه این مقاله من خودم از مطالعه کنندگان در زمینه تحلیل فاندامنتال هستم امیدوارم ادامه یابد و نواقصات تکمیل گردد.موفق باشید
ممنون از مشارکت و توجه شما