شکست جعلی (Fake Breakout) چیست؟ روش تشخیص فیک بریک اوت
فهرست مطالب
بریک اوت یا شکست معاملاتی (Trading breakout) یک استراتژی عالی است که خرید یا فروش یک دارایی پس از یک دوره طولانی تثبیت قیمت را شامل میشود. اکثر معاملهگران موفق میدانند که چگونه این شکستها را شناسایی و تا شکلگیری روند بعدی، از روند جدید استفاده کنند. با این حال، بزرگترین خطر معامله با بریک اوت زمانی است که جهت قیمت پس از شکست به طور ناگهانی معکوس میشود؛ چیزی که فیک بریک اوت (Fake Breakout) یا False Breakout به معنای شکست جعلی نام دارد. شکست جعلی را میتوان به عنوان یک «فریب» توسط بازار در نظر گرفت؛ زیرا به نظر میرسد که یک سطح قیمتی شکسته میشود، اما روند به سرعت معکوس میشود و همه کسانی را که طعمه شکست قرار گرفتهاند، فریب میدهد. به عنوان یک معاملهگر، شما باید یاد بگیرید که چگونه از شکست فیک به نفع خود استفاده کنید، نه اینکه قربانی آن شوید. در این مقاله به بررسی این موضوع میپردازیم که بریک اوت جعلی چیست، نحوه تشخیص فیک بریک اوت چگونه است و چگونه میتوان از آن در بازار استفاده کرد. با ما همراه باشید.
فیک بریک اوت (Fake Breakout) چیست؟
گاهی داراییهای مالی مانند کالا، صندوق قابلمعامله در بورس (ETF)، سهام و ارز دیجیتال، در محدوده مشخصی معامله میشوند و در این دوره، سطح حمایت و مقاومت موازی را تشکیل میدهند.
در این حالت، یک معاملهگر میتواند با خرید در حمایت و فروش در مقاومت، کسب درآمد کند. با این حال پس از مدتی، نمودار قیمت، حمایت یا مقاومت را میشکند و روند جدیدی را آغاز میکند.
در چنین وضعیتی، شکست به سمت بالا، بریک اوت نامیده میشود. با این حال، گاهی پس از شکست محدوده، روند قیمت تمایل به معکوس شدن دارد که به این شکستها، فیک بریک اوت (Fake Breakout) یا False Breakout گفته میشود. یک مثال خوب از شکست جعلی در نمودار زیر نشان داده شده است.
شکست جعلی چگونه در نمودارها ظاهر میشود؟
برای مثال، در نمودار زیر میبینیم که جفت EUR/USD در ابتدا در محدوده نسبتاً ثابتی با سطوح حمایت و مقاومت موازی قرار دارد. همچنین میبینیم که این جفت ارز، حداقل سه شکست فیک را در زمان تشکیل کانال تجربه کرده است.
شکست فیک چرا و چه زمانی رخ میدهد؟
در حالت کلی، بریک اوت جعلی زمانی اتفاق میافتد که گاو (خریدار) یا خرس (فروشنده) کافی برای حمایت از ادامه روند قیمت دارایی وجود نداشته باشد. در مثال بالا، فیک بریک اوت پایین زمانی اتفاق افتاد که خرسها با مقاومت شدیدی از سوی گاوها مواجه شدند. به طور مشابه، دو شکست جعلی بالایی به این دلیل رخ داد که خریدار کافی برای ادامه افزایش قیمت وجود نداشت.
بنابراین، در کل دو نوع شکست کاذب وجود دارد:
- تله گاوی (Bull trap): این شرایط زمانی اتفاق میافتد که قیمت از یک مقاومت کلیدی عبور و پس از مدت کوتاهی، عقبنشینی کند.
- تله خرسی (Bear trap): این اتفاق در یک روند نزولی روی میدهد؛ زمانی که قیمت به زیر یک حمایت کلیدی حرکت میکند و سپس به کانال بازمیگردد.
نحوه تشخیص فیک بریک اوت چگونه است؟
اگر بخواهیم واقعبین باشیم، تشخیص فیک بریک اوت کار آسانی نیست. اگر اینطور بود، اکثر معاملهگران میتوانستند آن را شناسایی کنند و درآمد بیشتری داشته باشند. با این حال، چندین روش وجود دارد که میتوانید از آنها برای جلوگیری از گرفتار شدن در چنین موقعیتی استفاده کنید.
چند روز صبر کنید + قانون ۳ درصد
ابتدا، باید چند روز منتظر بمانید تا تأیید بگیرید که آیا بریک اوت واقعی اتفاق افتاده است یا خیر. در حالی که انجام این کار ممکن است کاری معکوس به نظر برسد، واقعیت این است که باعث میشود جلوی از دست دادن پول از طریق یک Fake Breakout را بگیرید.
برای انجام این کار، معاملهگران از قانون ۳ درصد استفاده میکنند؛ به این معنی که برای تأیید شکست، قیمت باید ۳ درصد از سطح مقاومت بالاتر برود. نمونه خوبی از این قانون در شکل زیر نشان داده شده است.
بازههای زمانی متفاوت را نگاه کنید!
یکی دیگر از استراتژیهای تشخیص فیک بریک اوت بررسی بازههای زمانی دیگر است. در حالت ایدئال، اگر در یک نمودار بازه زمانی کوتاهتر مانند چهار ساعت، شکست را مشاهده کردید، میتوانید آن را به نمودار روزانه یا هفتگی گسترش دهید و روند کلی را ببینید.
برای مثال، در تصویر بالا، میبینیم که EUR/USD در تلاش است تا یک بریک اوت را تجربه کند. اما، در نمودار هفتگی (شکل زیر)، ما آن را همچنان در حال تثبیت پس از یک روند صعودی -پرچم صعودی- میبینیم.
از شاخص مکدی استفاده کنید!
یک سؤال رایج، در مورد نحوه استفاده از شاخص مکدی (MACD) برای تشخیص فیک بریک اوت است. انصافاً، MACD بهترین شاخص برای شناسایی این موضوع نیست. در واقع، هیچ نشانگری برای مدیریت چنین وضعیتی عالی نیست.
با این حال، یکی از راههایی که معاملهگران استفاده میکنند، شناسایی واگرایی با MACD است. واگرایی زمانی اتفاق میافتد که قیمت دارایی و روند کلی شاخص در جهت مخالف حرکت میکنند. این واگرایی در نمودار زیر نشان داده شده است.
چگونه از به دام افتادن در یک بریک اوت جعلی جلوگیری کنیم؟
یک سؤال رایج در میان بسیاری از معاملهگران این است که چگونه در دام بریک اوت جعلی نیفتیم. برای این کار، چندین روش وجود دارد.
صبور باشید!
اول، باید هر زمان که دیدید یک بریک اوت اتفاق میافتد، صبور باشید. به جای باز کردن یک معامله، منتظر سیگنال تأیید باشید و سپس وارد معامله شوید.
بسته به بازه زمانی معاملاتی شما، این فرآیند انتظار میتواند مقدار متفاوتی طول بکشد. به عنوان مثال، اگر روی نمودار ۱ دقیقهای معامله میکنید، فقط باید چند دقیقه صبر کنید تا این موضوع تأیید شود. از طرف دیگر، اگر روی نمودار روزانه معامله میکنید، باید چند روز صبر کنید.
از سفارشهای استاپ استفاده کنید!
دوم، همیشه از معاملات خود با استفاده از سفارش استاپ لاس (stop-loss) و برداشت سود محافظت کنید. این ابزارها زمانی که قیمت به سطوح از پیش تعیینشده رسید، معاملات شما را متوقف و از شما در برابر افت شدید قیمتها محافظت میکنند.
از استراتژیهای دیگر استفاده کنید!
سوم، از ابزارهای نموداری برای شناسایی فیک بریک اوت استفاده کنید. برخی از ابزارهای محبوبی که میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند، عبارتند از: چنگال اندروز (Andrew’s Pitchfork) و سطوح اصلاحی فیبوناچی (Fibonacci Retracements).
در نهایت، همیشه روی حجم معاملات یک دارایی تمرکز کنید. در بیشتر موارد، شکست جعلی در محیطی با حجم معاملات کم اتفاق میافتد.
خلاصه مطلب
در این مقاله به معرفی Fake Breakout و نحوه تشخیص فیک بریک اوت و جلوگیری از به دام افتادن در این تلهها پرداختیم. شکست فیک همیشه در بازارهای مالی اتفاق میافتد. هر زمان که چنین شرایطی پیش میآید، اکثر معاملهگرانی که اطلاعات زیادی در مورد این اتفاق ندارند، متحمل ضرر بسیاری میشوند. متأسفانه، شناسایی بریک اوت جعلی کار آسانی نیست. با این حال، پیروی از استراتژیهایی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم، میتواند به شما در جلوگیری از این اشتباهات کمک کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید