محاسبه سود بورس در سال ۹۹
مقدمه
در میان بازارهای مختلف در ایران، امسال بازار بورس سودآوری بسیاری داشته است. بازار سهام ایران در ابتدای سال 99 بیش از ۷۱ درصد بازدهی داشته است. اما آیا این روند در ماههای آینده سال ادامه خواهد یافت؟ تا پایان امسال این روند بازار سهام چگونه خواهد بود و سود بورس در سال 99 چند درصد افزایش یا کاهش خواهد داشت؟
تحولات بازار بورس
در نیمه نخست سال جاری، بررسی میزان بازدهی بازارهای پنجگانه از حفظ صدرنشینی بازار سهام در این بازه زمانی حکایت دارد. دراین مدت بورس تهران با بازدهی 211 درصدی بالاترین بازدهی را برای سرمایهگذاران خود داشته است. در پایان سال گذشته شاخص کل بورس عدد 512,900 واحد را نشان میداد که این رقم با رشد 1,082,260 واحدی به 1,595,160 واحد در روز 31 شهریور ماه رسیده است. درست است که از 20 مرداد ماه امسال شاخص کل بورس با ریزش قابل توجهی همراه شد و از ارتفاع نزدیک به 2.1 میلیون واحد به کانال 1.5 میلیون واحد عقبنشینی کرد، اما همچنان رشد جهشی این بازار باعث شده که بازدهی بورس فاصله زیادی با سایر بازارها داشته باشد.
بازار سهام ایران از 20 مرداد 99 وارد دوران پرنوسان خود شد، به گونهای که تا شهریور 99 شاخص کل با افت بیش از 22 درصدی مواجه گردید. در پایان شهریور، شاخص کل بورس پس از یک نوسان سرانجام 4 هزار و 615 واحد معادل 27 صدم درصد افت کرد و این روند افت شاخص همچنان ادامه یافت.
بدین ترتیب در نیمه نخست سال 99 در مجموع شاخص کل بورس بیش از 92 هزار واحد معادل 5.43 درصد ریزش کرد. بررسی ارزش بازار نیز از افت 5.9 درصدی ارزش بازار بورس تهران حکایت دارد که به 6024 هزار میلیارد تومان کاهش یافته است.
در این بین با وجود تصویب برنامههای متنوع حمایتی دولت از بازار سرمایه که به گفته مسئولان در طول تاریخ بازار بیسابقه بوده است، تزریق جو روانی ناشی از اقدام امریکا برای فعالسازی مکانیسم ماشه به رغم مخالفت اروپا، چین و روسیه، تعادل عرضه و تقاضا را به نفع عرضه به هم ریخت. اما شرایط بازار نشان داد که تا حدودی از این جو منفی کاسته شده است و بر همین اساس میتوان انتظار داشت که در آینده روزهای متعادلتری برای بازار فراهم شود.
پیشبینی سود بورس در سال 99
مجموع ارزش بازار بورس و فرابورس در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۹۹ حدود ۴ هزار هزار میلیارد تومان (همت) بوده است. با پیشبینی ارزش مجموع دو بازار فوق در پایان سال ۹۹، میتوانیم میزان متوسط سود بورس از امروز تا پایان سال را تخمین بزنیم.
قاعدتاً پیشبینی ارزش بازار سرمایه در آینده بسیار سخت است. برای این کار، با توجه به حجم عرضههای برنامهریزیشده و ارزش امروز بازار، میخواهیم برآورد کنیم که برای حفظ ارزش و سود بورس در سطح فعلی، بازار سرمایه به چه میزان نقدینگی نیاز دارد.
بر اساس تصمیمات اخیر، تا پایان سال حدود ۳۰۰ همت سهام عدالت در بورس قابل معامله خواهد شد. اگر فرض کنیم با توجه به افزایش شدید قیمت سهام عدالت، نیمی از صاحبان آن اقدام به عرضه سهام خود در بازار کنند، ۱۵۰ همت نقدینگی برای جذب آن نیاز است. دولت نیز قصد دارد ۵۰ همت از سهام باقیمانده خود در شرکتهای بورسی را در قالب صندوقهای قابل معامله در بورس عرضه کند. از این رو ۵۰ همت نقدینگی هم از این محل وارد بازار خواهد شد. از طرف دیگر، اگر فرض کنیم نسبت سهم شناور بازار فقط حدود ۱۰ درصد باشد، برای حفظ ارزش امروز بازار نیز ده درصد ۴۰۰۰ همت (ارزش کل بازار) یعنی ۴۰۰ همت نقدینگی نیاز خواهد بود. مجموع ارقام فوق حدود ۶۰۰ همت برآورد میگردد.
نتیجه: یعنی برای حفظ ارزش بازار در پایان سال ۹۹ در سطح فعلی، بازار سرمایه به حدود ۶۰۰ همت نقدینگی نیاز خواهد داشت.
حال فرض میکنیم حجم نقدینگی در پایان سال ۹۹، حدود ۳۰۰۰ همت باشد. در حال حاضر نسبت سپردههای جاری به کل نقدینگی حدود ۱۶ درصد است. اگر فرض کنیم با توجه به کاهش نرخ سود بانکی این نسبت در سال ۹۹ به ۲۰ درصد افزایش یابد، یعنی در پایان سال ۹۹ مجموع سپردههای جاری حدود ۶۰۰ همت خواهد بود. لذا برای حفظ ارزش بازار در سطح فعلی تا پایان سال، بازار بورس به اندازه مجموع سپردههای جاری کل کشور به نقدینگی نیاز خواهد داشت!!
بدیهی است که با فرض صحت مفروضات فوق، اختصاص چنین حجم نقدینگی به بازار سرمایه بسیار نامحتمل است. لذا برای حفظ ارزش امروز بازار تا پایان سال ۹۹، یا باید نقدینگی پایان سال بسیار فراتر از ۳۰۰۰ همت باشد (افزایش شدید نقدینگی و در نتیجه تورم بالا) یا نسبت سپردههای جاری به کل نقدینگی بسیار فراتر از سطح فعلی قرار گیرد و عمده فعالیتهای اقتصادی تعطیل و عمده نقدینگی جاری صرف خرید و فروش سهام شود (رکود).
اعداد و ارقام فوق، نشان میدهد این انتظار که ارزش بازار سرمایه در پایان سال ۹۹ بالاتر از ارزش امروز آن باشد، انتظار بسیار بعیدی است؛ مگر در دو حالت: ابر تورم یا رکود شدید اقتصادی و یا هر دو!!
سخن پایانی
این تحلیلها به معنی توصیه به ورود یا عدم ورود به بازار بورس نیست. این محاسبات درباره کلیت بازار است. توصیه ما این است که برای ورود به بازار بورس و همه بازارهای سرمایهگذاری مثل بازر فارکس یا ارزهای دیجیتال، حتماً مطالعه و تحقیق کنید و تحلیل فاندامنتال و تحلیل تکنیکال را فرابگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید