پاداش بلاک یا Block Reward چیست؟

زمان مطالعه: 6 دقیقه

مقدمه

در نظام بانکی فعلی، وظیفه نظارت بر تراکنش‌‌ها بر عهده بانک‌‌ها است. اما در حوزه رمزارز‌‌ها، این وظیفه بر عهده نود‌‌های شبکه بلاکچین است. در بلاکچین همیشه افرادی حضور دارند تا تراکنش‌‌های انجام شده را تأیید کنند. این تأیید تراکنش‌‌ها به تکمیل زنجیرۀ بلاک منجر می‌‌شود. این افراد در ازای این فعالیت، پاداشی دریافت می‌‌کنند که به آن، پاداش بلاک یا Block Reward می‌‌گویند.

این پاداش‌‌ها در شبکه بیت کوین و امثال آن که مبتنی بر گواهی اثبات کار هستند، به ماینر‌‌ها تعلق می‌گیرد. در شبکه‌‌های مبتنی بر گواهی اثبات سهام، مانند تزوس، این پاداش‌‌ها به خریداران آن تعلق دارد. در حقیقت افزایش امنیت شبکه در تزوس، منوط به افزایش خرید ارز تزوس توسط کاربران است.

Ramzarzخرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!
تو صرافی ارزپلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، بیش از ۶۰۰ ارز دیجیتال رو بخری!

شروع

در حوزه رمزارز‌‌ها، تأیید تراکنش به شیوه‌‌های متفاوتی صورت می‌‌گیرد که در ادامه با برخی از این شیوه‌‌ها آشنا می‌‌شویم.

پاداش بلاک در ارزهای دیجیتال مبتنی بر اثبات کار

کاربران فعال در شبکه‌‌‌‌های مبتنی بر اثبات کار، برای کسب درآمد می‌‌بایست قسمتی از توان استخراج خود را در اختیار شبکه قرار دهند. این توان سخت‌افزاری جهت حل معادلات ریاضی به کار گرفته می‌شود. تأمین امنیت شبکه، مهم‌ترین دلیل استفاده از این سازوکار به شمار می‌رود. با توجه به تعدّد ماینر‌‌ها و قدرت پردازشی آنها، در صورتی که کسی قصد حمله به شبکه را داشته باشد، مجبور است توان پردازشی بیشتری نسبت به کل ماینر‌‌ها داشته باشد که مقرون به صرفه نیست.

این شیوه تکمیل بلاک در رمزارز‌‌هایی مانند بیت کوین، اتریوم، مونرو و بیت کوین کش و تعداد زیادی از ارز‌‌های دیگر مورد استفاده قرار می‌‌گیرد.

بیت کوین عنوان پادشاه رمزارز‌‌ها را به خود اختصاص داده است. از همین رو، با هم به مرور پاداش بلاک در بلاکچین بیت کوین می‌‌پردازیم. البته این روند در بلاک چین اکثر ارز دیجیتال‌‌های مبتنی بر گواهی اثبات کار، تقریباً مشابه بیت کوین است.

پاداش بلاک در بلاک چین بیت کوین

در حال حاضر میزان پاداش بلاک در شبکه بیت کوین، 6.25 بیت کوین است. به طور میانگین هر 10 دقیقه یک‌بار، یک بلاک تکمیل می‌‌شود و پاداش بلاک به ماینری که موفق به ایجاد بلاک می‌‌شود، تعلق می‌‌گیرد. بر اساس قانون هاوینگ، هر 4 سال یک‌بار این پاداش به نصف تقلیل پیدا می‌‌کند. بنابراین، پاداش بلاک در اوایل آغاز به کار بیت کوین، 50 بیت کوین بوده است.

ساتوشی ناکاموتو، هاوینگ بیت کوین را برای جلوگیری از ایجاد تورم در شبکه بیت کوین طراحی کرد.

بدین ترتیب تا سال 2140 استخراج بیت کوین ادامه پیدا خواهد کرد.

تأثیرات پاداش بلاک در آینده بیت کوین

پاداش بلاک در شبکه بیت کوین به سه دلیل اهمیت ویژه‌‌ای دارد.

ترغیب ماینر‌‌ها به استخراج

با افزایش تعداد استخراج‌‌‌کنندگان، سختی شبکه افزایش پیدا کرده است. از طرفی دیگر هزینه‌‌های استخراج بیت کوین نیز هر روز رو به افزایش است. با این وجود، رغبت کاربران به دریافت پاداش بلاک موجب فعال ماندن آنها در شبکه می‌‌شود.

تأمین امنیت شبکه

کاربران به امید دریافت پاداش بلاک، توان استخراجی خود را در اختیار شبکه قرار می‌‌دهند. همان‌طور که توضیح دادیم، این به اشتراک گذاشتن توان استخراج توسط ماینر‌‌ها، به تأمین امنیت شبکه کمک شایانی خواهد کرد.

استفاده از تمام کوین‌‌های قابل استخراج

سومین موردی که در زمینه اهمیت پاداش بلاک می‌‌توان از آن سخن گفت، استفاده از ظرفیت حداکثری کوین‌‌های استخراج‌شده است. ناکاموتو شبکه بیت کوین را طوری طراحی کرده است که تنها 21 میلیون کوین قابل استخراج باشد. با اهدای Block Reward به ماینر‌‌ها، به مرور تمام 21 میلیون بیت کوین قابل استخراج، وارد چرخه می‌‌شوند.

پاداش همیشگی با استخرهای استخراج

همان‌طور که گفتیم، هر روز بر سختی شبکه بیت کوین افزوده می‌‌شود. با افزایش سختی شبکه که به دلیل افزایش ماینر‌‌ها به وجود آمده است، مسلماً استفاده از یک ماینر کار چندان به‌صرفه‌‌ای نیست؛ چراکه با وجود رقبای بسیار زیاد، تا سال‌‌ها پس از سال 2140 نیز امکان تکمیل بلاک نخواهید داشت.

اینجاست که اتصال به یک استخر استخراج می‌‌تواند شما را به سمت دریافت پاداش بلاک سوق دهد.

استخر‌‌ استخراج، محلی مجازی است که ماینر‌‌های خرد و کوچک با به اشتراک گذاشتن توان استخراج خود، سعی در ایجاد بلاک جدید دارند. پس از ایجاد بلاک جدید، هر کاربر بسته به توان استخراج خود، در پاداش بلاک سهیم خواهد شد.

با اتصال هر کاربر به استخر‌‌های استخراج، شانس تکمیل بلاک افزایش پیدا می‌‌کند. بدین ترتیب اتصال به یک استخر استخراج را می‌‌توان نوعی حقوق مادام‌‌العمر تلقی کرد.

پاداش بلاک در ارزهای دیجیتال مبتنی بر اثبات سهام

در مکانیزم اثبات سهام، شیوه تأیید بلاک کمی متفاوت است. برای شرکت در این مکانیزم، نیازی به خرید دستگاه‌‌های استخراج نیست. برای دریافت پاداش بلاک، مشارکت‌‌کنندگان می‌‌بایست اقدام به خرید توکن یا ارز دیجیتال مد‌‌نظر خود کنند. به عبارت ساده‌‌تر هر فرد با خرید ارز مورد‌‌نظر، سهامدار آن ارز می‌‌شود. شبکه نیز در فواصل زمانی معین و به صورت تصادفی، به یکی از کاربران امکان اعتبار‌‌سنجی شبکه را اهدا می‌‌کند. پرواضح است که هر چه تعداد سهام افراد بیشتر باشد، پاداش بیشتری دریافت خواهند کرد.

تأمین امنیت در ارز‌‌های مبتنی بر اثبات سهام چگونه است؟

شاید با خود بیندیشید که تأمین امنیت شبکه در سازوکار اثبات سهام چگونه خواهد بود؟ برای پاسخ به این سؤال ابتدا باید تهدیدات پیرامون این نوع ارز‌‌ها را شناخت.

برای حمله به شبکۀ چنین ارز‌‌هایی لازم است که فردی حداقل 50 درصد از واحد‌‌های یک ارز را در اختیار بگیرد. با فرض تأمین سرمایه لازم توسط مهاجم برای حمله، اولین فردی که دچار ضرر و زیان خواهد شد، خود مهاجم است. دلیل این امر، افت شدید قیمت ارز موردنظر پس از حمله است.

گفتنی است ارز‌‌های دیجیتالی مانند تزوس، کاردانو، استلار و بایننس کوین از جمله ارز‌‌هایی هستند که از این شیوه برای تأیید بلاک استفاده می‌‌کنند.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید، اتریوم نیز که سال‌‌ها با مکانیزم گواهی اثبات کار فعالیت می‌‌کرده است، قصد دارد که در به‌روزرسانی جدید خود از گواهی اثبات سهام استفاده کند.

تفاوت بین پاداش و کارمزد در استخراج ارزهای دیجیتال

در اکثر اوقات، هنگام انجام پروسۀ کارت به کارت، علاوه بر مبلغ واریزی، فرستنده باید کارمزد این تراکنش را نیز پراخت کند. در دنیای رمزارز‌‌‌ها، کارمزد تراکنش (Transaction Fee) به کارمزدی گفته می‌شود که در حین انجام تراکنش‌‌‌های رمزارزی، از طرفین معامله اخذ و به تأیید‌‌‌کنندگان بلاک پرداخت می‌‌‌شود.

به همین دلیل هنگام خرید بیت کوین از یک صرافی آنلاین، میزان دریافتی شما نسبت به مبلغ خریدتان کمتر است.

این کارمزد‌‌‌ها متناسب با میزان شلوغی شبکه و همچنین سرعت انجام تراکنش، متغیر است. این در حالی است که پاداش بلاک در طی مدت 4 سال یکسان خواهد بود.

به غیر از پاداش بلاک، کاربران شبکه ممکن است در پروسه دریافت کارمزد نیز شریک شوند.

سخن پایانی

تخصیص پاداش بلاک یا Block Reward در شبکه‌‌‌های بلاکچینی، به دو شیوه صورت می‌‌‌گیرد. پاداش بلاک در شبکه‌‌‌های مبتنی بر اثبات کار، بر اساس توان استخراج و در شبکه‌‌‌های مبتنی بر اثبات سهام، بر اساس تعداد سهم تعیین می‌‌‌شود.

اینکه کدام شیوه، راهکار مناسب‌‌‌تری برای تأمین امنیت شبکه و همچنین ترغیب کاربران به فعالیت در شبکه بلاکچین است، پاسخ مشخصی ندارد. اما به طور قطع هر کدام از این شیوه‌‌‌ها، مزایا و معایب مختص خود را دارند که نباید از آنها غافل شد.

رمزارز نیوز؛ اپلیکیشن تخصصی در حوزه فناوری اطلاعات، رمزارزها و بلاکچین است.

با استفاده از اپلیکیشن رمزارزنیوز می‌توانید به ابزارها و امکانات وبسایت دسترسی داشته باشید، قیمت تمامی ارزهای دیجیتال را به صورت لحظه‌ای رصد کنید، اخبار و مقالات تازه منتشرشده را ببینید. و به طور کلی به هر آنچه در وبسایت رمزارزنیوز قابل مشاهده است، دسترسی داشته باشید.

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید

دیدگاه خود را ثبت کنید

0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments