اوج قیمت (All Time High) یا ATH چیست و چه اهمیتی دارد؟
فهرست مطالب
مقدمه
اوج قیمت یا بالاترین قیمتی که یک دارایی در طول تاریخ خود کسب کرده، برای تحلیلگران دارای معنا است. این قیمت، پتانسیل رشد یک دارایی را نشان میدهد. البته در کنار هر فرازی، فرودی هست. اهمیت این مفهوم در آن است که پیشبینی به موقع آن برای یک دارایی میتواند شما را ثروتمند کند و از طرفی دیگر اشتباه پیشبینی کردن آن شما را به خاک سیاه مینشاند.
اوج قیمت (ATH) چیست؟
اصطلاح اوج قیمت (All-Time High) یا به اختصار ATH، بالاترین قیمتی است که یک دارایی مالی در بازار بورس یا صرافی در تاریخ خود به آن دست پیدا میکند. برای مثال اگر سهام شرکتX در عرضه اولیه با قیمت 5$ عرضه شود و سپس با قیمت 20$ معامله گردد، قبل از آنکه به 10$ سقوط کند، میتوانیم بگوییم که اوج قیمت سهام شرکت X، 20$ است.
اوج قیمت چه اهمیتی دارد؟
در اواخر سال 2017 که بازار صعودی بود، بسیاری از ارزهای دیجیتال در اوج قیمت جدید، رکوردهای جدیدی به ثبت رساندند. بیت کوین در اواسط دسامبر به اوج قیمت جدیدی دست یافت. هر صرافی رمزارز مقدار متفاوتی از اوج قیمت بیت کوین دارد. در بعضی از بازارها هر کوین بالاتر از 20 هزار دلار معامله میشد اما با این حال برخی معتقدند که اوج قیمت بیت کوین تقریباً حدود 19.665 دلار بود. البته این اوج قیمت تا زمان نگارش مقاله بوده است.
به هر حال با توجه به اینکه اکثر داراییهای رمزارزی ماهیتی نسبتی دارند (یعنی میتوان آنها را بر اساس نسبتی از 1 واحد معامله کرد)، این امکان وجود دارد که اوج قیمت ATH، از معامله نسبتی دارایی، و نه مقدار کامل آن، به دست آمده باشد.
به عنوان مثال فرض کنید که تریدری در اوج صعود بازار، درست پیش از سقوط قیمت، 0.1 BTC را به قیمت 5000 $ خریداری میکند. در این حالت به طور نسبی برای بیت کوین اوج قیمت جدیدی به دست میآید: 50 هزار دلار برای هر واحد بیت کوین. اما این در حالی است که تنها 0.1 بیت کوین معامله شده است.
ابتدای ژانویه سال 2018، چند هفته پس از اوج قیمت بیت کوین، ارزش بازار کل بازار ارزهای دیجیتال به اوج قیمت جدیدی، حدود 661.2 میلیارد دلار رسید.
قعر قیمت (ATL) چیست؟
نقطه مقابل اوج قیمت (All-Time High)، قعر قیمت (All-Time Low) است که به معنی پایینترین قیمتی است که یک دارایی در آن معامله شده و معمولاً فقط پس از لیست شدن دارایی و شروع معاملات ثبت میشود.
چگونه پایان اوج قیمت را تشخیص دهیم؟
قاعده 1: پیشروی شکست را مرحلهبندی کنید.
شکسته شدن سقف جدید قیمت، خود را در سه مرحله مجزا آشکار میسازد. اول، قیمت به بالای سطح مقاومت نفوذ کرده و مقداری بیش از میانگین حجم معاملات را به خود جذب میکند. این مرحله «کنش» (action) را نشان میدهد. سرعت رالی (Rally) سرانجام به تدیج کم شده و متوقف میشود؛ در حالی که Weak Hands (تریدرهایی که به دلیل رفتار هیجانی، با هر شکست به بالا، خرید میکنند و با هر شکست به پایین، دارایی خود را میفروشند) در نزدیکی اوج قیمت تازه اقدام به خرید میکنند.
این عدم تعادل باعث میشود که مرحله دوم یعنی «واکنش» (reaction) شکل بگیرد که در آن میزان پایداری و استحکام شکست (Breakout) آزموده میشود. اگر سطح حمایت حفظ شود و نشکند، در این صورت باعث میشود که بالای سطح سقف قبلی یک رالی ایجاد شود که به معنای تأیید شکست است. ولی اگر سطح حمایت بشکند، سیگنال نوسان ناقص صادر میشود. هر دو پیامد مرحله سوم یعنی «وضوح» (resolution) را تکمیل میکنند.
برای مثال، سهام شرکت Ambarella سطح مقاومت 36 دلار را در سپتامبر شکست و مجدداً ترقی کرد و در حدود 45 دلار، یک اوج قیمت به ثبت رساند. سپس مرحله «کنش» جای خود را به مرحله معکوسِ «واکنش» میدهد که قیمت را به سطح حمایت جدید برمیگرداند و با شکستن حمایت به پایین، Weak Hands را از بازار خارج میکند. این سهم، تمامی زیانهای متحمل شده را جبران و با ثبت اوج قیمتی دیگر، مرحله «وضوح» را تکمیل میکند.
اندیکاتور تراکم/توزیع (A/D) که همانند اندیکاتور حجم متوازن (OBV) محاسبه میشود، سادهترین راه را تعیین میکند. وقتی شاخص به اوج قیمت جدیدی برسد، با حرکت سریع و صعودی قیمت مرحله «واکنش» را پدید میآورد و هنگامی که افزایش قیمت متوقف شود، Whipsaw رخ میدهد. این حالت معنادار است؛ زیرا هنگامی که یک سهام در اوج قیمت است، قاعدتاً سود و منافع گستردهای ایجاد میکند و فشار خرید پررونقی تشکیل میشود.
آن دسته از مشارکتکنندگان بازار که از دور خارج شدهاند، نباید در مدت این مرحله آزمایشی، خود را در معرض ریسک جدید بلندمدتی قرار دهند؛ مگر در محدودهای که نسبت ریسک به پاداش به نفع آنها باشد. این فرصتها عموماً خود را به صورت پولبک (Pullback) در سطح حمایت جدید نشان میدهند. افرادی که از قبل در بازار جایگاه خود را انتخاب کردهاند، انتخاب چندانی ندارند مگر آنکه سفارش خود را متوقف کنند و بگذارند تا بازار سرنوشت خود را تعیین کند.
قاعده 2: ساختار الگوی شکست را مرور کنید.
حالا ساختار قیمت منتهی به شکست را مرحلهبندی کنید. در این دو مورد اقدامات پیشگیرانه انجام دهید:
الف) هنگامی که شکست، سومین موج رالی را کمعمقتر از رنج قبلی تعیین میکند.
ب) هنگامی که قیمت مستقیماً به بالا صعود و با عمقی کم به درون سطح مقاومت نفوذ میکند و بدون آنکه الگوی محکمی تشکیل دهد، به راه خود ادامه میدهد.
در هر دو سناریو احتمال دارد که رالی در بالای سطح مقاومت باعث شود که روند صعودی خسته شده و متوقف شود و اصلاح قیمت بزرگی انجام دهد.
اگر ساختار قیمت صعودیتر باشد، زیر سطح شکست، یک الگوی Basing را نمایش خواهد داد که به اندازه رِنج معاملاتی (trading range) قبلی عمیق نیست.
این اشکال نشاندهنده این است که چندین تلاش ناموفق جهت شکستن سطح حمایت و فرستادن سهم به قیمتهای پایینتر انجام شده است. این فعالیت قیمت قدرتمند (price action)، سطح حمایت محکمی میسازد که بعید است در طول مدت مرحله «واکنش» شکسته شود.
سخن پایانی
اصطلاح اوج قیمت (ATH) در تحلیل تکنیکال به معنای رکورد قیمتی یک دارایی در تاریخ مالی خود است. اوج قیمت، پتانسیل رشد قیمتی دارایی را نشان میدهد و الگوهایی را بر اساس شکست سطوح فراهم میکند.
هر اوج قیمت را میتوان به سه مرحله تقسیم کرد. در مرحله اول (کنش) قیمت به درون سطح مقاومت نفوذ میکند و حجم خرید بالا میرود. در مرحله دوم که واکنش نامیده میشود، میزان پایداری شکست آزموده میشود. در مرحله سوم (وضوح)، در تأیید شکست قبلی، اوج قیمتی جدیدی ثبت میشود که مرحله سوم را تکمیل میکند.
دیدگاه خود را ثبت کنید