فناوری بلاکچین در بازارهای پیشبینی چگونه عمل می کند؟
فهرست مطالب
- بازارهای پیشبینی چیست؟
- تفاوت شرطبندی با قمار
- بازارهای پیشبینی چگونه کار میکنند؟
- دلیل کارآمدی بازارهای پیشبینی
- تاثیر فناوری بلاکچین در بازارهای پیشبینی
- کاربرد بازارهای پیشبینی در دنیای واقعی
- چرا مقیاس پذیری یک مشکل است؟
- چرا شبکههای آزاد غیر متمرکز در حل اختلاف عملکرد بهتری دارند؟
- روند بررسیها و مزایای آن
- برخی از مزایای این سیستم
بازارهای پیشبینی چیست؟
«بازارهای پیشبینی» در واقع «بازارهای آینده» هستند.
این بازار مبتنی بر رویدادی است که در آن پیشبینی مورد نظر یا اتفاق میافتد و یا اتفاق نمیافتد. در دنیای اقتصاد، شرکت کنندگان با قراردادهایی معامله میکنند که بازپرداخت آنها با توجه به نتیجهیک رویداد در آینده متفاوت خواهد بود. کار بازارهای پیشبینی این است که نتیجهی این رویداد در آینده را قابل معامله کند.
اساسا این بازارها بر روی احتمال دستیابی به نتیجهای خاص در موقعیتی مشخص مانند انتخابات، فروش یک شرکت، نوسانات قیمت کالاها و حتی تغییر در آب و هوا شرطبندی میکنند.
میزان شرطبندی در بیشتر موارد بیانگر احتمال بالای تحقق نتیجه است.
تفاوت شرطبندی با قمار
هرچه زمان بگذرد امکان پیشبینی نتیجه شرطبندی افزایش مییابد.
به دلیل اینکه پرداخت پول بستگی به پیشبینی دقیق نتیجه یک رویداد دارد، لذا مردم برای رسیدن به دقیقترین نتیجه تلاش بیشتری میکنند.
از آنجا که بسیاری از مردم برای رسیدن به نتیجه مطلوب تحقیقات زیادی را در مورد بازار انجام میدهند، نتیجه پیشبینی شده به یک طرف متمایل خواهد بود.
اگر بر روی شیر یا خط شرط ببندید، همیشه نتیجه ۵۰٪ شیر و ۵۰٪ خط خواهد بود. شرایط خارجی بازار هیچ تاثیری بر روی نتیجه نخواهد داشت و شانس مهمترین عامل است لذا به این روش قمار گفته میشود.
اما بازارهای پیشبینی به خرد جمعی گروهی از مردم بستگی دارد که احتمال وقوع یک رویداد درآینده را معین میکنند.
بازارهای پیشبینی چگونه کار میکنند؟
بازارهای پیشبینی قراردادهایی هستند که به حصول نتیجهیک اتفاق در آینده بستگی دارند.
برای مثال امکان استفاده از این بازار در انتخابات ریاست جمهوری وجود دارد به این صورت که میتوان قراردادهای آینده را طوری تنظیم کرد تا در صورت تحقق نتیجه پیشبینی شده ۱ دلار پرداخت شود و در صورت عدم تحقق آن هیچ دلاری پراخت نشود.
اگر مفاد قرارداد آینده این باشد که کاندیدای x رئیس جمهور میشود لذا با ۷۰ سنت معامله کن، معنیاش این است که ۷۰ درصد احتمال دارد نامزد x در انتخابات پیروز شود. اگر قرارداد کاندیدای Y با ۳۰ سنت معامله شود، بازار شانس آنها را ۳۰ درصد میداند.
اگر قراردادی که خریدید با نتیجه نهایی تطابق داشت، شما ۱ دلار دریافت خواهید کرد و اما اگر نتیجه متفاوت بود، چیزی دریافت نخواهید کرد. با گذشت زمان افزایش تعداد خریداران قراردادها، قیمتها با توجه به شرایط بازار و اطلاعات ترکیبی که در اختیار شرکت کنندگان بازار است، نوسان خواهد داشت.
دلیل کارآمدی بازارهای پیشبینی
نظرات افراد متعددی در این بازارها وجود دارد و براساس نظر شخصی معین کنترل نمیشوند.
افراد به صورت گروهی اطلاعات بیشتر و کاملتری از بازار در اختیار دارند تا به صورت انفرادی لذا شرکت کنندگان هم درحال سرمایه گذاری بر روی نتیجهیک رویداد در آینده هستند تا مطمئن شوند که متخصص این کار هستید و یا تحقیقات و تحلیلهای زیادی برای رسیدن به محتملترین نتیجه انجام میدهید.
فرض بر این است که در صورت داشتن سهمی از نتیجهی کار، برای رسیدن به دقیقترین نتیجه بیشتر تلاش و تحقیق میکنید.
تاثیر فناوری بلاکچین در بازارهای پیشبینی
بهرهگیری از بلاک چین در این بازارها به دلیل تمرکززدایی آنها است.
عدم تمرکز یعنی حذف واسطه یا مرجع معاملات و شرطبندیها را اداره میکند. با حذف واسطه هزینهها به شدت کاهش مییابد زیرا دیگر وجود شخص ثالث لزومی ندارد. اعتماد در محیط بلاکچینها معنا ندارد یعنی شرکتکنندگان بدون نیاز به یک واسطه تجاری، یک قرارداد را پیشبینی میکنند.
با وجود بستری متمرکز، اطلاعات مربوط به بازار پیشبینی توسط مرجعی ضبط میشود و این موجب برتری آنها نسبت به شرکتکنندگان میشود. اما با یک سیستم غیر متمرکز دیگر هیچ مرجع وجود ندارد و تمام اطلاعات مربوط به بازار در دسترس همگان قرار دارد.
کاربرد بازارهای پیشبینی در دنیای واقعی
این بازارها برای رای گیری در مواردی که اختلاف نظر در آنها وجود دارد مفید هستند.
این بازارها برای تجارت نتیجهی یک رویداد ایجاد شده و به صورت اوراکل نیز مورد استفاده قرار میگیرند. لذا کاربردهای زیادی دارند. برای مثال یک بازار آزاد غیر متمرکز را در نظر بگیرید.
بازار آزاد در شبکه بلاکچین ساخته شده و تمام مزایای سیستمهای غیر متمرکز مانند کاهش هزینهها، کاهش سانسور را دارد، همچنین در رابطه با ارزش و پیچیدگی کارها محدودیتی بوجود نمیآورد.
البته در این نوع از بازار هیچ مرجع متمرکزی برای رسیدگی به اختلافات وجود ندارد. در نتیجه، وجود یک سیستم حل اختلاف در این بازار بسیار مهم است چرا که به طور کلی اختلافات با رأی گیری حل میشوند، مثل توافقی که در بازارهای پیشبینی از طریق رای تودهها حاصل میشود.
البته اینجا با یک مشکل بزرگ به نام مقیاس پذیری نیز طرف هستیم.
چرا مقیاس پذیری یک مشکل است؟
منابع رأی دهی مشکلاتی را ایجاد میکنند.
در شبکههای دیگر که توافق از طریق رأی گیری بدست میآید، همه میتوانند به همه چیز رأی دهند و هیچ سلسله مراتب رای گیری وجود ندارد، مانند دادگاه عالی در یک سیستم قضایی سنتی، آنها باید تمام پروندهها را بشنوند و این مساله مشکلاتی را به همراه دارد. این مساله در یک بازار آزاد تجاری غیرمتمرکز امکان پذیر نیست زیرا ممکن است اختلاف نظرهای زیادی آن هم به صورت همزمان بین فریلنسرهای مختلف و کارآفرینان در جریان باشد. آنها باید در اسرع وقت حل شوند تا پول فریلنسر پرداخت شود و کارفرما نیز محصول نهایی را دریافت کند.
چرا شبکههای آزاد غیر متمرکز در حل اختلاف عملکرد بهتری دارند؟
روش انتخاب رای دهندگان در این مساله بسیار تاثیر گذار است.
یک شبکه فریلنسر در بستر بلاکچین مانند کریپتو تسک، پنلهایی دارد که به صورت تصادفی برای هر کار انتخاب میشوند. داوران میتوانند تراکنشهای بیرون از زنجیره را انتخاب کرده و در صورت نیاز رای دهند. تنها کاری که باید بعداً انجام دهند اثبات این است که تراکنشهای داخل زنجیره برای رأی دادن انتخاب شدهاند. در بازارهای پیشبینی، ارزش نتیجهیک رویداد به علت شرطبندی شرکتکنندگان دائما تغییر میکند اما ارزش کار در بازار فریلنسر از قبل تعیین شده است.
بنابراین، بازارهای وظیفه بسیار آسانتر مقیاس میشوند زیرا فرایند بررسی فقط در صورت بروز اختلاف ضروری است اگرچه در اکثر موارد، نیازی به داوری بین فریلنسر و کارآفرین نیست.
روند بررسیها و مزایای آن
این کار با سپرده گذاری شروع میشود.
در سیستم بررسی کریپتو تسک، داوران صاحبان توکنهایی هستند و سهمی دارند برابر با مقدار وظیفهای که خودشان را به عنوان یک داور بالقوه مطرح میکنند. یعنی به عنوان یک سهامدار از شانس انتخاب شدن برخوردار هستین. احتمال انتخاب شدن با میزان سهام آن فرد رابطهی مستقیمی دارد، این امر مانع از حملات sybil میشود.
با این حال، اگر این کار را انجام دهند و به طور تصادفی به عنوان داور انتخاب شوند کار به بحث گذاشته میشود و از آنها خواسته میشود تا رای دهند حتی اگر اعتقاد داشته باشند ماموریت به اتمام رسیده باشد. اگر یک داور مخالف اجماع باشد یا اصلاً رأی ندهد، هیچ سهمی از پولشان را از دست نمیدهند.
برخی از مزایای این سیستم
• انتخاب مخفیانه انجام میشود تا از تبانی داوران برای حصول اجماع جلوگیری شود.
• فرآیند رأی گیری دو مرحله ای (مرحلهی اول مخفیانه است و مرحلهی بعدی علنی) یعنی داوران نمیتوانند صبر کنند تا متوجه شوند که سایر داوران چگونه رای دادهاند و بعد هماهنگ با اجماع رای دهند.
• داوران معمولاً متخصصانی هستند که صاحب سهم زیادی (به صورت توکن) هستند و بنابراین موقعیت مناسبی برای رای دادن در یک موضع اختلافی دارند.
دیدگاه خود را ثبت کنید