آیا در بلاک چین قانون کپیرایت رعایت میشود؟
فهرست مطالب
- آیا امکان انتشار عکسها و تصاویر بدون اجازه از صاحب اثر در بلاک چین وجود دارد؟
- قوانین خارج از بستر بلاک چین به چه صورت است؟
- چگونه کپیرایت را میتوان به صورت رسمی در بستر بلاک چین به کار برد؟
- آیا مسئولین صنایع نیز باید کپیرایت را رعایت کنند؟
- آیا پستهای شبکههای اجتماعی نیز مشمول قانون کپیرایت هستند؟
- آیا قوانین کپیرایت استثنائاتی هم دارد؟
اگر وبلاگ رمزارز را دنبال کرده باشید، مطمئناً با بلاک چین آشنا هستید.باما همراه باشید تا در این مقاله شما را با قانون کپیرایت در بلاک چین آشنا کنیم
آیا امکان انتشار عکسها و تصاویر بدون اجازه از صاحب اثر در بلاک چین وجود دارد؟
در حال حاضر خیر. ولی امکان تغییر این پاسخ در آینده وجود دارد.
در حال حاضر، صرفا به دلیل مسائل فنی امکان انجام چنین کاری وجود ندارد. مسئله مقیاسگذاری به معنی وجود محدودیت در خصوص میزان دادهای است که در یک بلاک پردازش میشود. در نتیجه، صورت فعلی بلاک چین، به خوبی با تصاویر سازگار نیست.
اما در صورت برطرف شدن این مشکل، انتشار تصاویر در بلاک چین امکان پذیر میشود. اگر چه چند بستر بلاک چین وجود دارد که مالک تصویر و محل مورد استفاده آن را بدون تغییر ثبت میکنند، اما هیچ چیز نمیتواند مانع فردی شود که به لحاظ حقوقی مدعی یکی از آثار هنری یا سلفی شما در روز تعطیل است.
این مشکل میتواند راه را برای کسی که قصد اخاذی از اثر شما را دارد، هموار کند، خصوصا اگر به فرایند تایید پلتفرم نیاز باشد. اثبات مالکیت عکس دشوار است و اگر مخالف روش ثبت آن در بلاک چین هستید، هیچ مرجعی برای احقاق حق خود وجود ندارد. یک مسیر قانونی برای ادعا نسبت به یک تصویر در بلاک چین تقریبا غیرممکن است؛ خصوصا با توجه به این نکته که دادگاه تقریبا همیشه از تکنولوژی عقب است.
قوانین خارج از بستر بلاک چین به چه صورت است؟
بستگی به کشورهای مختلف دارد. اما به طور کلی، کپیرایت رعایت میشود.
برای مثال در بریتانیا، هر اثر هنری، تصویر یا عکس، بلافاصله و بدون هیچ هزینهای با قانون کپیرایت محافظت میشود. این قانون، از کپی شدن آثار، توزیع کپی یا گذاشتن آن در اینترنت ممانعت به عمل میآورد. اما قانون در حال حاضر تصریحی راجع به پیامد این اقدامات در بستر بلاک چین ندارد.
همچنین توافقات بین المللی در مورد کپیرایت وجود دارد. معاهده برن که در سال 1866 به امضا رسید، از سوی کشورهای زیادی در سرتاسر دنیا به رسمیت شناخته شده است. به موجب این معاهده، یک عکس مشمول قانون کپیرایت در افغانستان همان حمایتهای استرالیا را دارد. سه اصل اساسی حاکم بر این معاهده وجود دارد که یکی از آنها عبارت است از این که اگر اثری در یکی از کشورهای عضو مورد حمایت قرار گیرد، باید همان حمایت از سوی تمامی اعضا هم داده شود.
چگونه کپیرایت را میتوان به صورت رسمی در بستر بلاک چین به کار برد؟
ما شاهد این هستیم که دولتهایی در سرتاسر دنیا از این تکنولوژی استفاده میکنند.
تونیا ام ایوانز، وکیل ساکن آمریکا و متخصص در امور مالکیت معنوی، اخیرا مقالهای در مورد پیگیری دولتها برای استفاده از فناوری بلاک چین برای سیستم ثبت کپیرایت کشورشان به رشته تحریر درآورده است. در واقع، وی از مقالهای در مورد جایگاه مالی ایران که از تصمیم تهران برای انتقال زیرساختها به بلاک چین گزارش داده بود، نقل قول کرده است. در این مقاله آمده است که تهران قراردادی برای ایجاد سیستم جدید با یک شرکت متخصص امضا کرده است و امیدوار است که روند سریع و کاربرپسند باشد.
آیا مسئولین صنایع نیز باید کپیرایت را رعایت کنند؟
نوازندگان، عکاسان و ادبای برجسته به امید تبدیل شدن به سردمداران بازار، شروع به طی کردن راه حلهای نوین کردهاند.
در میان این گروهها، Kodak مجوز برند خود را به ون دیجیتال، توسعه دهنده حقوق تصاویر مبتنی بر بلاک چین واگذار کرده است.
KODAKOne امیدوار است تا سرعت پرداختها را برای کسانی که قصد خرید عکسهای حرفهای دارند افزایش دهد و به عکاسان کمک کند تا خیلی سریع تخلفات را شناسایی کنند و هزینههای خسارت وارده را اخذ کنند. خزنده وب آن میلیونها سایت را جستجو میکند تا از نحوه استفاده عکسها مطلع شود و اقدامات قانونی تسهیل شدهای را عرضه کند تا مطمئن شود که مالکان کپیرایت، خسارت و شناختی که شایسته آنها است را دریافت کرده باشند.
همچنین بلاک چین به موضوع قطعه قطعه کردن موسیقی به شکلی که کپیرایت در صنعت موسیقی اعمال میشود، میپردازد، اطلاعات مربوط به تنظیم و ساخت آهنگ در 5000 پایگاه داده پراکنده است. شرکتهای بسیاری از جمله، سرویسهای بزرگ و ثبت عنوان فعلی برای ملحق شدن به ثبت جهانی حقوق مبتنی بر بلاک چین به نام طرح موسیقی آزاد ثبت نام کردند. در این طرح، کسی آن را کنترل نمیکند ولی همه در آن مشارکت میکنند. در پی تحول عظیمی که در صنعت موسیقی روی داد، با حساس شدن تهدیدات موجود در حیطه فروش و نمایشهای زنده بیش از هر زمان دیگر، امید میرود که این طرح الگوی تجاری پایداری برای هنرمندان، کارآفرینان و تجارت موسیقی به ارمغان بیاورد.
آیا پستهای شبکههای اجتماعی نیز مشمول قانون کپیرایت هستند؟
در این خصوص ابهام وجود دارد. حتی سازمان جهانی مالکیت معنوی (WIPO) نیز نسبت به برخی جزئیات ابهام دارد.
سازمان جهانی مالکیت معنوی در مورد توئیتر عنوان میکند که برخی از توئیتها آنقدر کوتاه هستند که نمیتوانند شرایط قانون کپیرایت در مورد نویسندگان را احراز کنند. زیرا کوتاه بودن این نوع توئیتها مانع رسیدن به سطح خلاقیت مورد نیاز نویسندگی میگردد. البته امکان مستثنی کردن کمدینهایی که فکاهی یک خطی مینویسند وجود دارد؛ خصوصا بسیاری از این نوشتهها از بیانهای دیگران اقتباس شده و چنین وانمود میشود که محتوایش معتبر است. بنابرین اسئثنائاتی هم وجود دارد. سازمان جهانی مالکیت معنوی، مقالهای در سال 2009 منتشر کرد که به اعتقاد کارشناسان امکان برخورداری مجموعهای از توئیتها از قانون کپیرایت وجود دارد. این توئیتها باید مجوزهای طولانیتر بودن و بازتوئیت شدن متعددی را داشته باشد.
ممکن است چنین گمان کنید که شما تنها دارنده کپیرایت نسبت به محتوایی که در فضای شبکههای مجازی پست کردهاید هستید، ولی (WIPO) بیان میکند که آثار کوچک همیشه ارزش خوانده شدن داشتهاند. در گذشته اگر کسی عکسی در فیس بوک یا ویدئویی در یوتیوب را آپلود میکرد، اجازه استفاده از محتوایی که پست میشد، وجود داشت. اما حالا با خوشبینی، هر دو فضا سازوکارهایی فراهم میکنند که اگر کسی محتوای شما را پست کند، صفحهاش بسته شود.
پویایی کپیرایت در شبکههای اجتماعی در حال تغییر است. اخیرا اتحادیه اروپا به نفع دو تبصره بحثبرانگیز در آیین نامه جدید کپیرایت رای داده است. بند 11 این دستور به این معناست که غولهای تکنولوژی همچون فیس بوک و گوگل به همراه سایتهای چند منظوره، هر وقت به رویدادهای خود لینک بدهند یا بریدهای از مقاله خود را نشر دهند، باید هزینه خروجی خبر را بپردازند. ضمنا بند 13، به امید بهبود اوضاع حقوقی هنرمندان، تاکید میکند که سایتهای به اشتراک گذاری ویدئو باید مجوزهای پخش موزیک ویدئو را اخذ کنند.
آیا قوانین کپیرایت استثنائاتی هم دارد؟
پاسخ به این سوال بسته به کشورهای مختلف، متفاوت است.
برای مثال در بریتانیا، بر اساس قانون توزیع منصفانه اطلاعات، امکان استفاده گزیدههایی از اثر مشمول کپیرایت، به منظور مطالعه، گزارش خبری و تدریس وجود دارد. آییننامه کپیرایت اروپا پا را فراتر میگذارد و اجازه انتقاد و شوخی با آثار کپیرایت شده و استفاده از آنها در کلیپهای کوتاه تلویزیونی یا به عنوان آهنگهای تقلیدی را صادر میکند.
ضمنا آن طرف دنیا در نیوزلند، هیچ گونه استثنایی برای برنامههای کمدی یا شوخی با آثار قائل نمیشوند که از این رو این کار سبب ناکام شدن کمدینها و سازندگان محتوا شده است.
یک فضای مبتنی بر بلاک چین به نام MyCryptons که به کاربران امکان خرید و فروش اشیای کلکسیونی میدهد، سایتی است که در مورد بحث کپیرایت، از معافیت عمومی شوخی و بذله گویی برخوردار است. در این سایت اشیای کلکسیونی از شخصیتها، از جمله سیاست مداران، مجریان برنامههای گفتگو محور و نوازندگان به همراه کاریکاتورهای بامزه عرضه میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید