بانک مرکزی، عملیات صرافی‌ها در بسترهای معاملاتی برخط را مجاز اعلام کرد!

زمان مطالعه: 3 دقیقه

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با انتشار «دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی‌ها»، هرگونه عملیات صرافی‌ها در بسترهای معاملات برخط داخلی و استفاده از رمزارزهای استخراج‌شده داخلی برای واردات را بر اساس ضوابط ابلاغی بانک مرکزی، قابل‌انجام و مجاز اعلام کرد.

به گزارش خبرگزاری پیوست، در این دستورالعمل که در تاریخ ۲۸ اردیبهشت در شورای پول و اعتبار به تصویب رسیده، هیچ‌گونه اشاره‌ای به فعالیت صرافی‌های رمزارزی نشده و تنها کسانی که مجوز صرافی دریافت کرده‌اند، به نوعی می‌توانند فعالیت برخط یا آنلاین نیز انجام دهند.

بانک مرکزی هنوز ضوابطی را برای شناسایی یا نحوه معامله رمزارزهای تولید داخل تعیین نکرده است. به گفته بسیاری از فعالان این حوزه، هرچند امکان شناسایی رمزارزهای تولید داخل وجود دارد، اما این فرایند خلاف ماهیت رمزارزها است. از سوی دیگر، شناسایی این نوع رمزارز نیازمند فراهم آوردن زیرساخت‌های فنی خاصی است که در شرایط فعلی به نظر نمی‌رسد این زیرساخت‌ها فراهم شده باشد.

در این دستورالعمل، صرافی به عنوان «شرکتي که با مجوز بانک مرکزي تاسيس شده و موضوع فعاليت آن، انجام عمليات صرافي مي‌باشد» و عملیات صرافی به صورت «انجام هريک از فعاليت‌هاي خريد و فروش ارز، عمليات مربوط به حواله‌هاي ارزي از طريق موسسات اعتباري و ارائه خدمات ارزي برون‌مرزي از طريق کارگزاران، در چارچوب قوانين و مقررات ارزي» تعریف شده است.

به عبارت دیگر، در این دستورالعمل به نوعی اجازه فعالیت و خرید و فروش آنلاین داده شده است. این در حالی است که در دستورالعمل پیشین، انجام هرگونه معامله برخط ممنوع اعلام شده بود.

بر اساس این دستورالعمل، انجام عملیات صرافی در خارج از نشانی مندرج در اساس‌نامه ثبت‌شده صرافی و اجازه‌نامه فعالیت صرافی یا مجوز شعبه، به استثنای عملیات صرافی در بسترهای معاملاتی برخط داخلی در چارچوب ضوابط ابلاغی بانک مرکزی ممنوع بوده و جابه‌جایی و انتقال صرافی از نشانی مندرج در اساس‌نامه ثبت‌شده صرافی و اجازه‌نامه فعالیت صرافی به سایر نقاط، منوط به کسب مجوز از بانک مرکزی است.

به عبارت دیگر، در این بند به صرافی‌های دارای مجوز اجازه معاملات آنلاین داده شده است. هرچند که این مدل فعالیت، منوط به تعیین ضوابطی از سوی بانک مرکزی شده که بانک مرکزی نیز هنوز ضوابط آن را تعیین نکرده است. به نظر می‌رسد تعیین این ضوابط بر عهده کارگروه مبادلات رمزارز گذاشته شده باشد؛ کارگروهی که با حضور بخش‌های تصمیم‌گیر کشور، از جمله مرکز ملی فضای مجازی و مجلس شورای اسلامی تشکیل شده و قرار است تکلیف معاملات رمزارزی را مشخص کند.

به نظر می‌رسد بانک مرکزی در نظر دارد که صرافی‌های رمزارزی را به سمت دریافت مجوز رسمی سوق دهد، اما با توجه به سرمایه اولیه پیش‌بینی‌شده برای ایجاد یک صرافی، ممکن است دریافت مجوز صرافی کمی برای فعالان این حوزه که اکثرا به صورت استارت‌آپی فعالیت می‌کنند، سخت باشد.

بر اساس این دستورالعمل، حداقل سرمایه برای تاسیس و فعالیت صرافی تضامنی و صرافی وابسته به موسسات اعتباری در استان تهران و شهرهای بزرگ (اصفهان، اهواز، تبریز، شیراز، کرج، مشهد، قم و ارومیه)، ۲۵ میلیارد تومان و در سایر شهرها، ۱۳ میلیارد تومان تعیین شده است. این در حالی است که در دستورالعمل قبلی، حداقل سرمایه برای تاسیس صرافی در شهرهای بزرگ، ۱۲ میلیارد تومان و سایر شهرها، ۶ میلیارد تومان تعیین شده بود.

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید

دیدگاه خود را ثبت کنید

2 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رأی
Inline Feedbacks
View all comments

یعنی چی ؟

مجوز گرفتنش برای صرافی هاسخت میشه؟

والا خود بانک مرکزی هم نفهمیده چی گفته