راهاندازی رمزارز داخلی از برنامههای بانک مرکزی ایران
یک مقام مسئول در نظام بانکی کشور از برنامههای بانک مرکزی ایران برای راهاندازی رمزارز داخلی و طراحی آئیننامههای آن خبر داد.
به گزارش خبرنگار مهر، اسماعیل للهگانی، مدیر عامل بانک رفاه کارگران، در میزگرد تخصصی «بانکداری مرکزی در گام دوم انقلاب» که در حاشیه سی و یکمین همایش بانکداری اسلامی در محل بانک مرکزی در حال برگزاری است، گفت:
بانکهای مرکزی در دنیا به این سمت رفتهاند که به رمزارزها توجه کنند. صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی نیز به مسئله رمزارزها توجه کرده و ۸۰ بانک مرکزی دنیا نسبت به صدور رمزارز با پشتیبانی بانک مرکزی اقدام کردهاند.
للهگانی با بیان اینکه بانک مرکزی ایران نیز باید رمزارز اختصاصی منتشر کند، تصریح کرد:
رمزارزهای بانک مرکزی معادل دیجیتال برای پول رسمی هر کشور هستند که باید شرایطی همچون پذیرش جهانی را دارا باشند و از سوی بانکهای مرکزی منتشر شده باشند.
وی تأکید کرد:
رمزارزهای اختصاصی هر بانک مرکزی یا CBDCها در دو نوع عمدهفروشی و خردهفروشی از سوی بانکهای مرکزی منتشر میشوند که در کشورهای پیشرفته به دلیل امکان عرضه نوع عمدهفروشی آن در شبکههای بینالمللی، بیشتر به سمت استفاده از این مدل حرکت شده است.
وی با بیان اینکه CBDCها به صورت آفلاین قابلاستفاده هستند، گفت:
برخلاف رمزارزها، CBDCها مانند سکه و اسکناس رایج هر کشور دارای رقم رسمی هستند و از اعتبار و پشتوانه بانک مرکزی برخوردارند. بانکهای مرکزی CBDCها را یا مستقیماً منتشر کرده و در اختیار مشتری میگذارند که در این صورت نقش بانکها کمرنگ میشود و یا اینکه بانک مرکزی صرفاً صادرکننده است و نهادهای مالی به عنوان واسطه CBDCها را عرضه میکنند.
للهگانی از دیگر مزایای انتشار رمزارزهای ملی را کاهش هزینه چاپ پول و ریسک تبادلات الکترونیکی بخش خصوصی دانست و افزود:
CBDCها تهدیدهایی هم دارند که شامل احتمال نبود امنیت در شبکه، سختی در جلب اعتماد مردم، احتمال سوءاستفاده و پولشویی با رمزارز و کمرنگ شدن نقش بانکها میشود.
وی تصریح کرد:
در رابطه با حفظ ارزش پول ملی CBDCها میتوانند مؤثر باشند. ما چه بخواهیم و چه نخواهیم مردم به این رمزارزها توجه کرده و در حال ورود به بازار رمزارز هستند و اگر بانک مرکزی وارد عمل نشود، ممکن است حفظ ارزش پول ملی ضربه ببیند.
للهگانی با تأکید بر اینکه CBDCها در بستر بلاکچین عرضه میشوند، خاطرنشان کرد:
امکان استفاده همزمان از CBDC به عنوان پول رایج ملی صادره از بانک مرکزی و رمزارزهای رایج در دنیا وجود دارد، اما بانک مرکزی میتواند با CBDC در مدیریت نقدینگی به صورت فعال وارد شود.
للهگانی افزود:
در مقابله با رمزارزها که هر روز در حال گسترش هستند و ایراداتی دارند، باید فعالانهتر عمل کرد. البته در سطح کشور برای ماینینگ رمزارزها مجوزهایی صادر شده، ولی برای نقل و انتقالات آن و نقد کردن رمزارزها دستورالعملی نداریم.
وی تأکید کرد:
باید بتوانیم ریال را در قالب رمزارز منتشر کنیم و در قراردادهای دوجانبه با کشورهای همسایه از این ابزار استفاده کنیم. CBDCها نیازی به سوئیفت ندارند و حتی به بلاکچین جهانی نیز نیاز نیست. بانک مرکزی ایران در حال راهاندازی CBDC است و از آنجایی که بلاکچین یک بستر و شبکه جهانی است – که مانند سوئیفت و مخابرات میتوان از آن استفاده کرد – میتوانیم به سمت استفاده از CBDCها در بستر بلاکچین داخلی حرکت کنیم. این بستر مختص کشور ماست و در حوزه قراردادهای بینالمللی میتوانیم از ظرفیت بلاکچین داخلی استفاده کنیم.
پورابراهیمی: مجلس برای ساماندهی رمزارزها قانون مینویسد!
محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، با بیان اینکه گزارش این کمیسیون درباره وضعیت استخراج رمزارزها در دستورکار پارلمان قرار دارد، گفت:
در روزهای آینده این گزارش در صحن مجلس قرائت خواهد شد.
وی ادامه داد:
پس از قرائت این گزارش، بر اساس ماده ۴۵ آن را تبدیل به طرحی خواهیم کرد که در آن سازوکارهای جدیدی برای رمزارزها و فعالیت در این زمینه در نظر گرفته شود. سایر کشورها نیز در این زمینه ورود پیدا کردهاند، بهگونهای که برخی از کشورها ضابطهمندی رمزارزها را به طور کامل پذیرفته و برخی دیگر نیز هنوز اقدام نکردهاند که ما نیز باید این بازار را ضابطهمند کنیم.
نماینده کرمان در مجلس با بیان اینکه در طرح مجلس برای وزارتخانههای نیرو، ارتباطات، اقتصاد و بانک مرکزی، تکالیفی در جهت ساماندهی بازار رمزارزها تعیین خواهد شد، اضافه کرد:
مجلس درصدد این است صرافیهای تخصصی در حوزه رمزارزها ایجاد شود تا مبادلات در این حوزه هدفمند شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با تأکید به اینکه بانک مرکزی و وزارت اقتصاد نباید موضوع رمزارزها را رها کنند، گفت:
سایتهایی که در این خصوص در حال اقدام هستند، باید در چارچوب ضوابط کشور عمل کنند که باید قوانینی در این زمینه تدوین شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید