خبر مهم ارز دیجیتال! قوانین جدید FATF برای رمزارزها!
کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF)، یک نهاد بینالمللی که استانداردهای تراکنشهای مالی را بین ۳۹ کشور و دیگر اعضای خود هماهنگ میکند، روز گذشته ۲۸ اکتبر دستورالعمل بهروزرسانیشدهای را برای ارزیابی و کاهش ریسکهای مرتبط با ارزهای دیجیتال منتشر کرد.
ارائهدهندگان خدمات داراییهای مجازی یا VASPها که در عنوان این دستورالعمل آمده، به صرافیهای ارز دیجیتال و فرستندههای پولی اشاره دارد که داراییهای دیجیتال را مدیریت میکنند.
در دستورالعمل جدید کارگروه FATF دو تغییر عمده صورت گرفته که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
تغییر اول در مورد این است که چه کسی واجد شرایط VASP بودن است. در تعریف جدید، شرکتکنندگان فرعی که هیچیک از فعالیتهای تحت پوشش را ارائه نمیکنند، مانند نهادهایی که خدمات اینترنتی یا ابری ارائه میدهند، دیگر VASP محسوب نمیشوند. به عبارت دیگر، VASPها باید ارزهای دیجیتال را کنترل کنند، نه اینکه فقط استفاده از آنها را با ایجاد کدهای کامپیوتری برای یک برنامه مالی غیرمتمرکز تسهیل نمایند.
تغییر دوم مربوط به قانون انتقال اطلاعات (travel rule) است که مؤسسات مالی را ملزم میکند تا اطلاعات مربوط به فرستندگان و گیرندگان انتقال الکترونیکی وجوه به ارزش بالاتر از ۳ هزار دلار را ثبت و گزارش کنند. در دستورالعمل جدید، این قانون برای تراکنشهای رمزارزی نیز اعمال میشود. البته در این دستورالعمل آمده که این قانون فقط برای انتقال وجوه بین VASPها اعمال میشود، نه برای انتقال وجه به یک کیف پول خصوصی.
کوین سنتر (Coin Center)، یک اندیشکده متمرکز بر ارزهای دیجیتال، با تحسین تغییرات اعمالشده، از FATF خواست که بیشتر از این پیش برود. پیتر ون والکنبورگ (Peter Van Valkenburgh)، مدیر این اندیشکده، معتقد است که تراکنشهای رمزارزی بیشتر شبیه تراکنشهای نقدی هستند تا حوالههای الکترونیکی. او میگوید در چنین مواقعی اصلاً قانون انتقال اطلاعات نباید اعمال شود.
ون والکنبورگ همچنین زبان «پرمخاطب» این دستورالعمل را هدف قرار داد و گفت که تعاریف ارائهشده برای امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای – برنامههایی که به افراد اجازه میدهند بدون نیاز به واسطه مالی به ذخیره، وامدهی، قرض گرفتن و مبادله ارز دیجیتال بپردازند – بیش از حد گسترده است.
در حالی که این دستورالعمل بیان میکند که یک برنامه غیرمتمرکز به خودی خود یک VASP نیست، اما این را هم بیان کرده که «سازندگان، مالکان و اپراتورها یا هر کسی که کنترل یا نفوذ کافی در دیفای را دارند، حتی اگر این کنترل به صورت غیرمتمرکز و خودکار باشد، ممکن است تحت تعریف VASP کارگروه FATF قرار بگیرند.» به عبارت دیگر، این امر باعث میشود که صرفاً غیرمتمرکز نامیدن یک پروژه لزوماً آن را غیرمتمرکز نکند و به اعضا این آزادی عمل را میدهد تا خودشان در این باره تصمیم بگیرند.
در همین حال، پله براندگارد (Pelle Brændgaard)، مدیرعامل استارتآپ رمزارزی نوتابین (Notabene)، میگوید کارگروه FATF در دستورالعمل جدید خود به دنبال تعیین VASP در اکوسیستم دیفای بر اساس درآمد شرکتکنندگان این حوزه است. به گفته براندگارد، اگر یک کسب و کار از پروتکلی که کنترل میکند، کارمزد تراکنش دریافت کرده یا درآمد مستقیم داشته باشد، احتمالاً تحت عنوان VASP طبقهبندی شود.
به غیر از ارائه راهنماییهای اضافی در مورد بخش دیفای، کارگروه FATF در دستورالعمل جدید خود به موضوع توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) نیز پرداخته و گفته که NFTها از تعریف داراییهای مجازی این کارگروه مستثنی هستند، اما «به عنوان یک نوع دارایی مالی، تحت پوشش استانداردهای FATF قرار خواهند گرفت.»
در این دستورالعمل آمده است:
با توجه به اینکه فضای داراییهای مجازی به سرعت در حال تکامل است، کشورها باید کاربرد استانداردهای FATF برای NFTها را به صورت موردی در نظر بگیرند.
همانطور که از نام دستورالعمل منتشرشده پیداست، اینها قوانین یا مقررات نیستند، بلکه استانداردهایی هستند که انتظار میرود اعضای این گروه برای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم از آنها پیروی کنند. اعضایی هم که این استانداردها را رعایت نکنند، به لیست سیاه این کارگروه خواهند پیوست.
گزارشهای اخیر حاکی از آن است که پیشرفتهای قابلتوجهی برای اجرای استانداردهای تعیینشده در کشورهای مختلف حاصل شده است، اما تا اجرای هماهنگ جهانی آن هنوز راه زیادی باقی مانده که این شکافها باید برطرف شوند.
دیدگاه خود را ثبت کنید